I još nešto o nama: Dr sci. med. Aleksandra Novakov Mikić

Kako ste odlučili da postanete lekar i zašto ste odabrali baš specijalnost kojom se bavite?

Ja sam želela da studiram engleski, ali me je i medicina jako privlačila, zbog svoje širine i različitih mogućnosti, pa sam našla kompromisno rešenje – upisala sam i Medicinski i Filozofski fakultet, Engleski jezik i književnost. Uporedo sam studirala sve do kraja, kad je medicina preuzela primat…Kad sam diplomirala, kolebala sam se izmedju ginekologije i radiologije. Međutim, stažiranje na ginekologiji i boravak u porođajnoj sali naveli su me da se zaljubim u akušerstvo, te je ginekologija prevagnula…I nisam se pokajala – ovaj poziv je toliko lep! Doduše, i ljubav prema imidžing tehnikama je ostavila traga na mom putu, jer sam profesionalni život posvetila ultrazvuku, kao jednoj od njih.

Koja je najvrednija lekcija o životu kojoj vas je naučio vaš posao?

Ceniti život, bez obzira što nekada ispunjen teškim i tužnim momentima. Obavljajući svoj posao, često se susrećem sa izuzetno tužnim situacijama. No, i pored toga se život nastavlja – novim nadama, rađanjima… Ožiljci ostaju, ali blede vremenom jer budućnost donosi nove prilike, početke i radosti.

Šta vi lično svakodnevno činite za sopstveno zdravlje?

Kako vreme protiče, mnogo više vodim računa o zdravlju. Dok ste mladi, uzimate zdravlje zdravo za gotovo, kao i lepotu. Kako godine odmiču, postajete svesniji da svakom segmentu svog života morate sve više i više da se posvetite. Trudim se da svakodnevno uradim bar nešto dobro za sebe i svoje zdravlje, makar da budem i malo na svežem vazduhu.

Imate li jutarnju rutinu koje se pridržavate?

Nažalost, moj radni dan počinje relativno rano, pa nemam neku ustaljenu rutinu, a volela bih. Još uvek mi ne uspeva da ostvarim san o letnjim jutrima na Štrandu. Ipak, strpljivo čekam i nadam se.

Kakvu ishranu smatrate najzdravijom?

Upoznata sam sa svim načelima zdrave ishrane. izbegavati beli šećer i brašn, previše slano, ograničiti slatkiše, ali… 🙂

Pronalazite li vremena za redovne fizičke aktivnosti?

Apsolutno, to mi je prešlo u naviku. Zimi praktikujem jogu i brzo hodanje, leti plivam i vozim bicikl. Najvažnije je da fizički aktivnost kao obavezu uvrstite u svoj dnevni plan. Tada uspeh neće izostati.

Kom segmentu nege poklanjate najviše pažnje?

Nezi lica – od odgovarajućih kozmetičkih preparata, do tretmana.

Kako gledate na godine i bore?

Eh… godine prolaze, a mi stojimo ☺ I zahvaljujući adekvatnoj nezi i posvećenosti svojoj lepoti, ostajemo isti. Dobro, ne baš isti, ali slični ☺!

Koji je vaš omiljeni estetski/kozmetički tretman…

Obožavam 4D laserski tretman i radim ga nekoliko puta godišnje, ali jako volim i sve ostale laserske tretmane!

Koji “antistres recept” biste mogli da preporučite i svima nama?

Hodanje – brzo, sa ciljem,dugo…

Kažu da je srećna i zdrava žena, lepa žena. Šta je ono što vas čini srećnom?

Moja divna porodica, posao koji volim, kao i sjajni ljudi sa kojima radim.

ZAKAŽITE PREGLED

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.