Impetigo

Impetigo je zarazno kožno oboljenje koje se manifestuje kao crveni osip  na licu, posebno oko nosa i usta, nakon čega se razvijaju mali plikovi, koji prelaze, nakon što puknu, u svetlo-žućkaste kraste. Najčešće se javlja kod male dece i mladih ljudi, Češće se sreće kod dece između 2-6 godina, u školskim/ predškolskim ustanovama, u toplim i vlažnim vremenskim uslovima, kod određenih sportova i na oštećenoj koži.

Impetigo uglavnom spontano prolazi u roku od 2-3 nedelje, a terapija antibioticima skraćuje trajanje oboljenja i sprečava prenošenje na druge osobe. Pacijent je zarazan za okolinu dok ne prođe 24-48h od početka antibiotskog tretmana, a bez terapije bolesnici su zarazni sve do povlačenja promena.

Impetigo se prenosi direktnim kontaktom sa obolele osobe ili preko odeće, peškira, krevetnina čak i igračaka. Terapija obuhvata negu promena i lokalnu terapiju antibioticima. Kod težih oblika se daju oralni antibiotici.

ZAKAŽITE PREGLED

Mladeži

Mladeži

Šta je mladež? Kako prepoznati izmenjeni izgled mladeža? Koja je prevencija malignih tumora kože?

Akne

Akne

Kako nastaju akne? Da li se mogu lečiti? Koliko traje lečenje?

Kožne bradavice

Kožne bradavice

Koje vrste virusnih bradavica postoje? Kako izgledaju? Kako se uklanjanju?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com