Pitanja i odgovori

PITANJE: Poslednjih meseci raspoloženje mi se znatno promenilo. Neprestano se osećam malaksalo i pospano, brzo zaboravljam i teško mi je da učim – i to baš sada kada mi je najpotrebnije da se usredsredim jer mi je ostalo svega još nekoliko ispita do završetka master studija. Uz to sam i stalno nervozna, a primetila sam i da je kosa počela da mi opada. Moja majka uzima lekove zbog usporenog rada štitne žlezde, pa sam se zapitala da li moji simptomi ukazuju na isti problem. Koje korake treba da preduzmem kako bih ustanovila da li je za moje probleme kriva štitna žlezda?

ODGOVOR: Malaksalost, pospanost, nemogućnost koncentracije, promene telesne mase, opadanje kose – sve su to znaci koji mogu ukazivati na to da je došlo do poremećaja rada štitne žlezde. Da biste razrešili dilemu da li su navedene tegobe zaista rezultat poremećaja u funkciji štitne žlezde, nepohodno je da se vrlo jednostavnim laboratorijskim pregledom – uzimanjem uzorka krvi i analizom nivoa tireostimulišućeg hormina (TSH) i tiroksina (FT4) – ispita da li se radi o eventualnom poremećaju.

 

PITANJE: Tri godine pijem Euthyrox i hormon TSH mi je oko 4. Međutim, sve to vreme ne uspevam da ostanem trudna. Čula sam neke informacije o tome da ne može da se zatrudni ukoliko je nalaz TSH viši od 2. Da li je to tačno?

ODGOVOR: Savremena istraživanja poremećaja funkcije štitaste žlezde pokazala su da, tokom primene supstiticione terapije poput te koju uzimate, vrednosti tireostimulišućeg hormona (TSH) treba da budu u opsegu 2-2,5. Međutim, u praksi to baš i nije uvek tako jer vrednosti hormona TSH koje su idelane za određenu populaciju treba uraditi na osnovu populacionih studija, a one za našu zemlju nisu rađene. Istovremeno, kada laboratorija koristi referentnu vrednost gde je TSH opseg čak i do 7, ovo pravilo ne važi. U cilju postavljanja dijagnoze steriliteta para, potrebno je mnogo više analiza od samo praćenja nivoa TSH. Zapravo, neophodno je ispitavanje oba partnera.

 

PITANJE: Ultrazvukom su mi otkrivene ciste na štitnoj žlezdi, ali hormoni su mi u redu. Nisam dobila nikakvu terapiju, već mi je rečeno da su za sada neophodni jedino redovni pregledi. Veoma sam zabrinuta i pitam se da li zaista ne može ništa drugo da se uradi?

ODGOVOR: Utvrđivanje cističnih promena na tkivu štitaste žlezde zahteva redovno praćenje funkcije štitaste žlezde, kao i sprovođenje odgovarajućih, dodatnih laboratorijskih analiza, uz redovno UZ praćenje karakteristika postojećih promena.

 

PITANJE: Veliki sam pobornik prirodnih metoda lečenja, pa me zanima da li odgovarajućom ishranom mogu da se reše, ili barem ublaže, problemi sa usporenim radom štitne žlezde?

ODGOVOR: Primena tzv. medicinske nutritivne terapije u korekciji poremećaja funkcije štitaste žlezde nije pokazala benefite u lečenju. Jedina preporuka u ishrani jeste konzumiranje adekvatnih količina voća i povrća, zbog sadržaja antioksidativnih materija koje mogu imati blagotvorno dejstvo, ali ne i terapijski efekat.

PITANJE: Imam trideset i osam godina i problem sa viškom kilograma. Iako mi niko ne veruje, uopšte ne jedem mnogo, a gojim se. Zanima me može li uzrok mog problema biti hormonski poremećaj? Inače, nemam nikakve druge simptome. Možda bih eventualno mogla pomenuti hronični umor, ali s obzirom na to da sam zaposlena mama dva mala deteta, za odmaranje i opuštanje uopšte nemam vremena.

ODGOVOR: Pre započinjanja bilo kakvog dijetskog režima u cilju lečenja prekomerne telesne mase i gojaznosti, neophodno je načiniti evaluaciju eventualnih drugih uzroka gojaznosti. Osim grešaka u ishrani i smanjenog nivoa fizičke aktivnosti, kao najčešći uzrok gojaznosti navodi se poremećaj u radu štitaste žlezde, odnosno smanjena funkcija štitaste žlezde, te to najpre treba isključiti.

 

PITANJE: Nalazi hormona su mi uredni, ali mi je povišen anti-TPO. Na šta to može da ukazuje? Može li ovakav nalaz biti prepreka za trudnoću?

ODGOVOR: Povišen nivo anti-TPO ukazuje na postojanje hronične upale štitaste žlezde, što povećava rizik za istovremeni poremećaj u njenom radu. U cilju ublažavanja štetnog efekta antitela, u obzir dolazi primena preparata selena, uz istovremeni, periodični monitoring funkcije štitaste žlezde, kako poremećaj u radu ne bi uticao na problem sa reproduktivnom funkcijom.

PITANJE: Zbog čvora od 3.5 cm, odstranjen mi je desni režanj štitne žlezde. Pre operacije svi hormoni bili su u referentnim vrednostima. Međutim, sada je T4 u blagom padu, a TSH u blagom porastu. Da li je to normalan postoperativni tok?

ODGOVOR: Nakon odstranjivanja dela štitaste žlezde operativnim zahvatom, s obzirom na to da preostali deo žlezde nije dovoljan za normalnu funkciju štitaste žlezde, neophodna je primena supstitucione terapije, uz njeno titriranje do postizanja normalnih vrednosti TSH.

 

PITANJE: TSH mi je izuzetno nizak – 0.017, antitela (aTPO) povišena, a hormoni T3 i T4 su u redu. Mnogo sam zabrinuta, šta treba da radim?!

ODGOVOR:  U ovakvim slučajevima neophodno je pratiti funkciju štitaste žlezde, jer se najverovatnije radi o uplanom procesu. Redovnim kontrolama, uz dopunske analize i ultrazvučne preglede, preveniraće se eventualna značajna promena u radu štitaste žlezde.

PITANJE: U 25. sam nedelji trudnoće i dijagnostikovan mi je gestacijski dijabetes. Koliko je on opasan – može li ugroziti moje i bebino zdravlje? I šta mogu da preduzmem kako bih to sprečila?

ODGOVOR: Pojava gestacijkog dijabetesa predstavlja komplikaciju tokom trudnoće koja povećava rizik za razvoj komplikacija kako kod majke, tako i u rastu ploda. Zahteva primenu odgovarajuće dijetetske ishrane i po potrebi upotrebu lekova. Pravilnim monitoringom glikoregulacije, uz sprovođenje preventivnih mera – korekciju ishrane, odgovarajući, optimalni dobitak na telesnoj masi, kao i određeni nivo fizičke aktivnosti, moguće je sprečiti pojavu gestacijskog dijabetesa.

 

PITANJE: Kortizol mi je 1.093. Na šta to može da ukazuje?

ODGOVOR: Povišene vrednosti kortizola pobuđuju sumnju na poremećaj u funkciji nadbubrežnih žlezda. U ovakvim slučajevima neophodno je sprovesti odgovarajuća ispitivanja kako bi se postavila dijagnoza. Neophodno je napomenuti da povišene vrednosti kortizola mogu biti i karakteristika stresa, ili pak postojanja gojaznosti.

PITANJE: Imam 37 godina. Oduvek sam imala neredovne menstrualne cikluse, ali u poslednje vreme oni se javjaju na šest meseci. Moram da napomenem da sam se ugojila 15 kilograma i da konstantno osećam bolove u zglobovima. Mogu li to biti simptomi rane menopauze?

ODGOVOR: Neredovne menstruacije mogu biti posledica prevremene menopause, ali i drugih poremećaja, posebno ukoliko je oduvek postojao problem neredovnih ciklusa. Da bi se jasno definisao uzrok neredovnog menstrualnog ciklusa i donela odluka o adekvatnoj terapiji, trebalo bi uraditi odgovarajuće laboratorijske pretrage i ultrazvučne nalaze.

 

PITANJE: Koja doza fitoestrogena je neophodna da bi se kontrolisala pojava valunga u menopauzi? Mogu li oni biti adekvatna zamena za estrogensku terapiju?

ODGOVOR: Određena istraživanja su pokazala da primena fitoestrogena može imati benefita u smanjenju tegoba karakterističnih za menopauzu. Sa druge strane, postoje i ona kojima je utvrđeno da ova terapija može ostati bez zabeleženog pozitivnog terapijskog efekta. Danas na tržištu postoji veliki broj preparata koji sadrže fitoestrogene u raziličitim dozama, te se u dogovoru sa nadležnim lekarom može sprovoditi i ova terapija, uz redovne kontrole – kako laboratorijske, tako i utrazvučne.

 

ZAKAŽI PREGLED

Predijabetes

Predijabetes

Šta je predijabets i kako se dijagnostikuje? Koji su simptomi?

Hašimoto tiroiditis

Hašimoto tiroiditis

Koji su simptomi tiroiditisa? Kada se i kod koga najčešće javlja? Šta je potrebno da se postavi dijagnoza?

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com