Intimni odnosi u menopauzi

Intimni odnosi u menopauzi mogu biti neprijatni zbog pada nivoa hormona estrogena, a može doći i do pada želje za odnosima. Kao posledica toga mogu se javiti problemi u vezi i međusobno udaljavanja partnera. Ima, međutim, mnogo stvari koje se mogu učiniti da bi se ove tegobe smanjile i vratilo uživanje u intimnim odnosima.

Ukoliko dođe do suvoće vagine, što je vrlo čest problem u menopauzi, i do neprijatnog i bolnog odnosa, čak i oskudnog krvarenja (zbog ranjivog zida vagine), treba izbegavati pranje običnim sapunom i prati se samo mlakom vodom ili posebnim rastvorima za intimnu negu. Pre odnosa treba naneti lubrikant, čime će se smanjiti suvoća vagine i olakšati odnos, a istovremeno povećati uživanje.

Ukoliko ova rešenja ne pomognu, treba se obratiti lekaru i razmotriti mogućnost hormonske supstitucione terapije, koja može biti u vidu tableta, flastera, prstenova, ali, ako to ne želite, može se i samo stavljati lokalno, kao vaginalna krema, što će povećati prirodno lučenje.

Želja sa intimnim odnosima se smanjuje tokom godina, a može se pogoršati i stanjima koja se češće javljaju u menopauzi – depresijom, simptomima menopauze ili stresom. Kod takvih problema potrebno je razgovarati sa lekarom – moguće je, nakon razgovora sa psihologom ili psihoterapeutom razmotriti mogućnost antidepresiva, čime se poboljšava opšte psihološko stanje, samim tim i energija i volja.

Redovne fizičke aktivnosti umereneog intenziteta doprineće da se smanji osećaj umora, poveća nivo energije i smanji rizik od depresije.

ZAKAŽITE PREGLED

Laserski tretman Fotona 4D

Laserski tretman Fotona 4D

Šta je laserski tretman 4D? Koji su efekti? Koji se laseri koriste? Koliko traje oporavak? Pogledajte video…

Laserska terapija nevoljnog oticanja urina – IncontiLase

Laserska terapija nevoljnog oticanja urina – IncontiLase

Šta je laserska terapija nevoljnog oticanja urina i kome se preporučuje? Najsavremeniji metod lečenja opuštenih zidova vagine, početnih i srednje teških slučajeva nevoljnog oticanja urina jeste laserska intervencija. Ova vrsta intervencije radi se i zbog prevencije...

Lasersko podmlađivanje vagine – RenovaLase

Lasersko podmlađivanje vagine – RenovaLase

Š­ta je suvoća vagine? Suvoća vagine je česta u godinama perimenopauze i kada nastupi menopauza, kao i kod žena koje su bile na terapiji karcinoma dojke, te ginekoloških karcinoma kod kojih su odstrani jajnici . Sem neprijatnog osećaja koji je prisutan sve vreme,...

Perimenopauza

Perimenopauza

Šta je i kada počinje perimenopauza? Koji su znaci? Kako se postavlja dijagnoza? Da li treba terapija?

Posledice menopauze

Posledice menopauze

Šta su posledice promene nivoa hormona u menopauzi? Koje su promene na srcu, kostima, koži?

Menopauza

Menopauza

Šta je menopauza? Kada nastaje? Šta je perimenopauza? Koje su posledice menopauze?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com