PITANJA I ODGOVORI

Početna » Iz muškog ugla » Pitanja i odgovori

PITANJE: Nakon pada sa motora, imao sam više ozleda na licu. Na svu sreću, većina njih sanirana je bez posledica, ali ostao mi je veći ožiljak na čelu. Sve više stičem utisak da on ljudima (posebno ženama) najviše upada u oči, a pitanja o njegovom poreklu prilikom svakog novog poznanstva gotovo su neizbežna. Kako da ga uklonim?

ODGOVOR: Uklanjanje ožiljka postiže se kombinacijom dva tretmana: laserske terapije ožiljaka i PRP tretmana koji će pospešiti i ubrzati oporavak. Zašto su upravo lasersko uklanjanje i PRP tretman dobitna kombinacija, pročitajte ovde. Takođe, jedna od opcija je ubrizgavanje hijaluronskog filera ispod ožiljka kako bi se smanjila njegova dubina. Koji će se tretmani koristiti i koliko će tačno tretmana biti potrebno u vašem slučaju, lekar će moći da odredi tek nakon pregleda.

 

PITANJE: Zaposlen sam u vojsci, veći deo dana provodim u zatvorenoj obući, te sam dobio gljivice na noktima. Pokušavao sam da rešim problem različitim preparatima – od onih prirodnih do medicinskih, ali bezuspešno. Imate li predlog?

ODGOVOR: Gljivice su mikrobiološka vrsta čijem razvoju pogoduju vlaga i toplota, te zato njihovoj pojavi na stopalima može doprineti nošenje teške, zatvorene obuće čak i tokom toplijih vremenskih uslova, usled čega se stopala intenzivnije znoje. Stoga gljivice nisu retkost u profesijima koje propisuju uniformu sa zatvorenom obućom, ali se mogu preneti i na bazenima ili u svlačionicama ukoliko hodate bosi, kao i ukoliko nosite obuću osobe koja ima gljivičnu infekciju. Gljivična infekcija noktiju prepoznaje se po zadebljanju i promeni boje noktiju. Idealan tretman za vaš problem predstavlja lasersko lečenje gljivične infekcije nokta, jer se laserom zagrevju duboke strukture nokatne ploče, što uništava gljivice. Nakon toga, imunološki procesi organizma regenerišu to mesto i raste zdrav nokat.

PITANJE: Imam 28 godina, a sa problemom opadanja kose na temenu suočio sam se pre tri godine. Dermatolog je konstantovao da imam gljivice kojih sam, zahvaljujući adekvatnoj terapiji, uspeo da se rešim. Ipak, uprkos upotrebi različitih sredstva za podsticanje rasta i jačanje kose, ne primećujem veći pomak kada je o izrastanju novih vlasi reč. Šta mi savetujete?

ODGOVOR: Terapija plazmom bogatom trombocitima (platelet rich plasma ili PRP) predstavlja idealan tretman za vas. U pitanju je jedinstvena metoda, kojom se, u cilju regeneracije tkiva, koriste potencijali sopstvenog organizma. Plazma je bogata faktorima rasta koji će aktivirati rast kose. Obično su potrebna 2-3 tretmana, ali oni se mogu ponavljati i više puta, sve dok se ne postignu željeni rezultati.

 

PITANJE: Uspeo sam da smršam 20 kilograma, ali sada imam drugi problem – koža na stomaku mi „visi“. Nisam u mogućnosti da sate i sate provodim u teretani pa me zanima postoji li neko „instant“ rešenje za ovaj problem.

ODGOVOR: Nakon gubitka težine, često kao problem ostaje višak kože. U zavisnosti od toga koliki je višak, kao i od starosti pacijenta (mlađa koža je elastičnija), do određene mere on se može sanirati upornim i redovnim, intenzivnim vežbama za abdominalnu regiju. Međutim, kada je u pitanju veliki višak, te koža koja je već izgubila mladalačku elastičnost, prethodna čvrstoća ne može se postići. Zato je lasersko zatezanje kože stomaka TS idealan način da se smanji višak kože, posebno u vašem slučaju, kada kažete da niste u mogućnosti da posvetite dovoljno vremena vežbanju.

PITANJE: Moj problem su bubuljice na leđima praćene bolnim i upalnim procesima, a koje su posledica masne kože na ovoj regiji. Moram napomenuti da sam aktivni sportista, na treninzima se intenzivno znojim, što svakako pogoršava situaciju. Kako da rešim, ili bar ublažim, ovaj problem?

ODGOVOR: Postoji više opcija za lečenje akni, u zavisnosti od njihovog trenutnog stanja. Jedan način je upotreba lekova. Drugi je lasersko lečenje akni na leđima, svakako uz redovnu upotrebu preparata za negu te regije. Nd: Yag laser prodire u tkivo i efikasno deluje na preterano lučenje žlezda te smanjuje mogućnost razvijanja novog zapaljenskog procesa, uz ubrzanje procesa zaceljivanja i stimulaciju remodeliranja kolagena. Nakon toga se Er: Yag laserom deluje na gornje slojeve kože i blago, a vrlo precizno, skida ožiljno tkivo nastalo nakon pojave akni i stimuliše stvaranje novog kolagena u dermu, poboljšavajući teksturu i tonus kože.

Pročitajte lično iskustvo o problemu sa aknama i kako je on rešen – ovde >>.

 

PITANJE: Nikako ne uspevam da postignem potpunu erekciju. Moj polni organ se prilično ukruti, ali je u spoju sa ženskim telom mlitav. To je uvek tako – i prilikom masturbacije i kada sam sa devojkom. Kako da utvrdim da li je moj problem psihičke ili fizičke prirode?

ODGOVOR: Erektilna disfunkcija predstavlja poremećaj koji se definiše kao nemogućnost postizanja i održavanja erekcije dovoljne za seksualni odnos. Može se podeliti u dve kategorije – onu koja je uzrokovana psihološkim faktorima i erektilnu disfunkciju uzrokovanu organskim faktorima. Obično su uzroci pomešani, te u najvećem broju slučajeva imamo kombinaciju psiholoških i organskih faktora. Erektilna disfunkcija najčešće je povezana sa dijabetesom, povišenim krvnim pritiskom, neurološkim oboljenjima, uvećanom prostatom, pušenjem i hormonskim poremećajima. Ovo često oboljenje dovodi do anksioznosti, depresije i značajno utiče na kvalitet života. Pacijentima koji boluju od erektilne disfunkcije obično je neophodno savetovanje i pomoć i urologa i psihologa, budući da su fizička i psihička komponenta međusobno zavisne i utiču jedna na drugu. Takođe, važno je i da terapija bude korigovana u zavisnosti od trenutnog stanja.

Pročitajte lično iskustvo o problemu sa erekcijom i kako je on rešen – ovde >>.

PITANJE: Moja dijagnoza je azoospermija. Da li to znači da je jedina šansa za potomstvo asistirana oplodnja, ili postoje još neke opcije?

ODGOVOR: Azoospermija može biti opstruktivna, tj. može postojati normalno stvaranje sperme, uz problem sa izvodnim kanalima, u kojima postoji prepreka te je sprečeno sprovođenje sperme do spoljašnje sredine. U ovom slučaju, opcija u lečenju je hirurgija koja treba da ukloni prepreku i dovede do normalne funkcije izvodnih kanala. Ako hirurška korekcija nije moguća, iz testisa se uzima uzorak sa spermatozoidima koji se koristi u procesu asistirane oplodnje. Ukoliko je dijagnoza azospermija bez postojanja problema sa izvodnim kanalima, asistirana oplodnja jedina je opcija.

Pročitajte lično iskustvo o ovom problemu i kako je on rešen – ovde >>.

 

PITANJE: Imam benignu hiperplaziju prostate. Najpre sam koristio preparate na biljnoj bazi, a od pre mesec dana uzimam tamsol 0.4 mg. U poslednje vreme primetio sam da tokom seksualnog odnosa doživim vrhunac, ali da ne izbacujem spermu. Može li to biti posledica konzumiranja pomenutog leka?

ODGOVOR: Tamsulosin je lek koji dovodi do opuštanja glatkih mišića u prostati, ali i u početnom delu mokraćne cevi i bešike. Prilikom ejakulacije dolazi do grčenja ovih mišića kako bi se sperma usmerila u mokraćnu cev, a ne u mokraćnu bešiku. U veoma malom broju slučajeva pomenuti problem može biti posledica korišćenja ovog leka, pri čemu sperma prilikom ejakulacije ulazi u mokraćnu bešiku i dolazi do pojave takozvane suve ejakulacije.

PITANJE: Dijagnostifikovana mi je obostrana varikokela, leva dosta izraženija u odnosu na desnu. Kako se u ovom slučaju postupa – operišu li se obe varikokele tokom istog operativnog zahvata, ili su neophodne dve intervencije?

ODGOVOR: Kod postojanja varikokele postoje jasno definisani razlozi za operaciju. Ona je indikovana kod dece ukoliko postoji poremećaj razvoja testisa. Kod odraslih razlog za operaciju su stalno prisutni bolovi koji onemogućavaju svakodnevno funkcionisanje, kao i bračni sterilitet, kada nakon operacije dolazi do malog procentualnog poboljšanja nalaza spermograma. Svakako, uvek treba imati na umu da je varikokela sa leve strasne praktično fiziološka, dok ona sa desne strane zahteva dalje ispitivanje i dijagnostiku.

ZAKAŽITE PREGLED

Lasersko uklanjanje keratoza

Lasersko uklanjanje keratoza

Šta su saboreične keratoze? Kako da ih prepoznate? Koliko tretmana laserom je potrebno za njihovo uklanjanje?

Depilacija

Depilacija

Koji su najčešći razlozi za lasersku epilaciju? Kako izgleda tretman?

PRP terapija opadanja kose

PRP terapija opadanja kose

Šta sve može da uzrokuje gubitak kose? Kako postupiti ukoliko intenzivno opadanje kose traje tri ili više meseci?

Hemijski piling

Hemijski piling

Na koji način možemo pospešiti regeneraciju kože? Koje sve vrste pilinga postoje? U tretmanima kojih stanja se svaka od njih upotrebljava?

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com