Izostanak menstruacije – amenoreja

Šta je amenoreja?

Amenoreja predstavlja izostanak menstruacije. Najčešći uzroci amenoreje su trudnoća, dojenje i menopauza, terapija kontraceptivima, dok drugi obuhvataju različite lekove – antipsihotike, hemioterapiju, neke antidepresive, lekove za alergiju, povišeni pritisak, endokrinološke probleme – poremećaje štitne žlezde, hipofize, policistične jajnike, inzulinsku rezistenciju, kao i previše napornog vežbanja, gubitak na telesnoj masi, stres.

Simptomi

Glavni simptom je nedostatak menstruacije, a u zavisnosti od uzroka, mogu se javiti i mlečni iscedak iz bradavica, opadanje kose, glavobolja, izmene vida, maljavost, bol u abdomenu, akne, a komplikacije duže amenoreje mogu da budu nemogućnost začeća i osteoporoza.

Postavljanje dijagnoze

U cilju postavljanja dijagnoze radi se niz testova – od uzimanja anamneze, preko ginekološkog pregleda, ultrazvučnog pregleda, te različitih laboratorijskih ispitivanja – od testa na trudnoću, do testova funkcije štitne žlezde, određenih hormona hipofize, funkcije jajnika, testova metabolizma ugljenih hidrata, do imidžing testova – kompjuterizovane tomografije, magnetne rezonance, te intervencija poput histeroskopije ili laparoskopije.

Terapija

Terapija zavisi od uzroka amenoreje.

ZAKAŽITE PREGLED

kod ginekologa

Rana menopauza

Menopauza je neizbežan i ireverziblian deo procesa opšteg starenja organa reproduktivnog sistema svake žene, posle čega dolazi do gubitka redovnog menstrualnog krvarenja. Većina žena ulazi u period menopauze oko 50. godine života, a neke imaju normalne cikluse čak do...

Smanjeni libido

Šta je smanjen libido? Libido je - u širem smislu – vrsta psihičke energije, a u užem želja – nagon - za zadovoljavanje seksualnog nagona. Ovaj nagon je vrlo individualan, zavisi od pola, vaspitanja, raspoloženja, stanja, medjusobnih odnosa unutar partnerske...

Menopauza i aritmija

Zašto se nekad u menopauzi javlja nepravilan rad srca? Da li je to opasno? Kada treba potražiti savet lekara?

Promene na grliću

Šta mogu biti promene na grlću? Da li su opasne? Šta se radi kad se nadju?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331

Čekamo vas

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com

Partneri:

     

Osiguravajuće kuće: