Izostanak menstruacije – amenoreja

Šta je amenoreja?

Amenoreja predstavlja izostanak menstruacije. Najčešći uzroci amenoreje su trudnoća, dojenje i menopauza, terapija kontraceptivima, dok drugi obuhvataju različite lekove – antipsihotike, hemioterapiju, neke antidepresive, lekove za alergiju, povišeni pritisak, endokrinološke probleme – poremećaje štitne žlezde, hipofize, policistične jajnike, inzulinsku rezistenciju, kao i previše napornog vežbanja, gubitak na telesnoj masi, stres.

Simptomi

Glavni simptom je nedostatak menstruacije, a u zavisnosti od uzroka, mogu se javiti i mlečni iscedak iz bradavica, opadanje kose, glavobolja, izmene vida, maljavost, bol u abdomenu, akne, a komplikacije duže amenoreje mogu da budu nemogućnost začeća i osteoporoza.

Postavljanje dijagnoze

U cilju postavljanja dijagnoze radi se niz testova – od uzimanja anamneze, preko ginekološkog pregleda, ultrazvučnog pregleda, te različitih laboratorijskih ispitivanja – od testa na trudnoću, do testova funkcije štitne žlezde, određenih hormona hipofize, funkcije jajnika, testova metabolizma ugljenih hidrata, do imidžing testova – kompjuterizovane tomografije, magnetne rezonance, te intervencija poput histeroskopije ili laparoskopije.

Terapija

Terapija zavisi od uzroka amenoreje.

ZAKAŽITE PREGLED

Rana menopauza

Rana menopauza

Šta se smatra ranom menopauzom? Šta su uzroci? Koja je terapija?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com