Izostanak menstruacije

Izostanak mensturacije

Moj problem je izostanak menstruacije, poslednja je bila 28. marta. Bila sam kod ginekologa, urađen mi je ultrazvuk i rečeno mi je da je sve u redu. Rezultat Papa testa je pokazao da sam u drugoj grupi. Imam 39 godina, nisam rađala i dosad sam imala redovne menstruacije, i nisu bile bolne. Pitanje je da li izostanak menstruacije više od nekoliko meseci može da šteti zdravlju, i na šta može da ukaže ovaj simptom. Molim za vaš savet i šta da radim dalje?
Unapred hvala, zabrinuta.

Poštovana,

Izostanak menstruacije tokom 3 ciklusa ili 6 meseci kod žena koje su već imale menstruaciju naziva se amenoreja. Neredovan menstrualni ciklus u kojem se menstruacija javlja od 35 dana do 6 meseci predstavlja oligomenoreju. Amenoreja može biti patološka i fiziološka – normalno se javlja u toku trudnoće, dojenja i periodu perimenopauze i menopauze. Ova dva stanja ne predstavljaju bolest već, u najvećem broju slučajeva, simptom nekog oboljenja ili poremećaja.

Do amenoreje/oligomenoreje mogu dovesti različita patološka stanja kao što su: nagli gubitak telesne težine, emocinalni i psihički stres, poremećaji funkcije endokrinih žlezda – hipofize, štitaste i nadbubrežne žlezde, oboljenja i poremećaji funkcije jajnika (sindrom policističnih jajnika, prevremena ovarijalna insuficiiencija), endometrioza.

Naš savet je da uradite odmah određivanje nivoa beta HCGa, kompletnu krvnu sliku, glikemiju (šećer u krvi), i hormonalni status (estrogen, progesteron, FSH, LH, prolaktin, hormone štitaste žlezde i hormone nadbubrežne žlezde) i javite se svom ginekologu sa navedenim nalazima, te ponovite ginekološki i ultrazvučni pregled. Radi Vašeg sveobuhvatnog pregleda preporučujemo i pregled specijaliste endokrinologa.

ZAKAŽITE PREGLED

Laserski tretman Fotona 4D

Laserski tretman Fotona 4D

Šta je laserski tretman 4D? Koji su efekti? Koji se laseri koriste? Koliko traje oporavak? Pogledajte video…

Laserska nega nogu i stopala

Laserska nega nogu i stopala

Kako se osloboditi gljivica na noktima? Kako bradavice? Šta uklanja proširene kapilare? A žuljeve? Kako do glatkih nogu bez dlaka?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com