Početna » Pedijatrija » Kada i kako promeniti pelenu

Kada i kako promeniti pelenu

Kako znati kada promeniti pelenu?

Kod novorođenčeta ćete najčešće čuti zvuke kada ima stolicu – kada prazni stolicu, beba može stenjati, a nakon pražnjenja osetićete i karateristični miris. Kod mokrenja ćete teže znati, sem ako nemate pelene kod kojih se promeni boja nakon mokrenja. Ako beba spava, nema potrebe da je budite zbog menjanja pelene ako je samo piškila i pelena nije jako puna, posebno ako je noć, kada će se razbuditi ako se produži period nakon hranjenja.

Da bi menjanje pelene što manje trajalo, pripremite sve što vam je potrebno za presvlačenje pre nego što skinete bebu:

* Čiste pelene

* Vlažne maramice ili tupfere namočene u mlaku vodu ili blag čaj od kamilice – novorođenčad mlađu od mesec dana treba prebrisavati tupferima od vate natopljenim u mlaku vodu, a posušiti nežno, čistom pamučnom pelenom. Postoje i posebne hipoalergijske maramice baš za novorođenčad, ali ih upotrebljavajte pažljivo da biste bili sigurni da beba neće razviti neki osip. Za starije bebe možete koristiti vlažne hipoalergijske maramice, bez alkohola i mirisa.

* Čista odeća – trebaće vam samo ako je pelena procurila

* Krema za negu kože – Kreme štite bebinu kožu od iritacije koja može biti rezultat dejstva urina ili stolice. Nema potrebe stavljati puder, krema je dovoljna, i to ne velika količina.

* Igračka – Omiljena igračka koju gleda ili se igra može značajno olakšati prepovijanje, jer će beba biti mirnija.

Kad ste sve pripremili, operate i osušite ruke. Ako nemate mogućnosti da operete ruke, dobro ih prebrišite vlažnim maramicama.

Menjanje pelena

* Postavite bebu na čistu, meku, sigurnu podlogu koju ste zaštitili posebnom prostirkom ili pamučnom pelenom. Ne zaboravite da je, dok je presvlačite, uvek pridržavate jednom rukom.

* Skinite pelenu – ako je samo vlažna, podavite spoljnu stranu ispod guze, tako da je čista, suva, spoljna strana sada ispod bebine guze i nakon toga prebrišite bebu. Ako je pelena sa stolicom, samom pelenom, delom koji je čist, skinite što više možete stolice sa kože i opet je presavijte tako da je spoljna strana ispod bebine guze. Podignite obe bebine noge i pažljivo prebrišite kožu vlažnim maramicama ili tupferima od vate natopljenim mlakom vodom. Kada je koža čista, uklonite pelenu van dometa bebe.

* Nanesite kremu za negu kože, ali pre nego što stavite kremu na kožu, potpuno je posušite.

* Ako bebin pupak još nije otpao, patrljak treba da ostane van pelene.

* Nemojte previše čvrsto pričvrstiti pelenu, ali pazite da nije ni preslabo, da sadržaj ne bi curio van pelene.

* Obucite bebu

* Operite ruke

Devojčice se brišu od spreda ka natrag, da bi se izbeglo prenošenje stolice u intimni deo. Nema potrebe za širenjem labija i prebrisavanjem unutrašnjosti vagine, čak i ako ima malo beličastog sadržaja.

Dečaci tokom presvlačenja mogu da piške i to kao “mala fontana”, tako da pri presvlačenju penis treba da bude prekriven pelenom. Blago uvek prebrišite i sam penis i skrotume, a ako je potrebno, prevucite kožicu preko glansa. Kada stavljate pelenu, postavite penis ka dole, da se smanji mogućnost curenja van pelene i natapanja benkice.

Pelene umotajte u loptu i osigurajte sopstvenim trakama, da se ne odmotaju. Nikad ih ne bacajte u toalet, nego u kantu za djubre.

Ako beba ima osip od pelena, koristite posebne kreme koje ne samo da neguju kožu nego i posušuju osip i prave bolju barijeru od običnih krema za negu bebine kože. Izbegavajte puder jer može izazvati iritaciju očiju i disajnih puteva. Ako osip od pelena ne prolazi nekoliko dana, obratite se pedijatru.

[yuzo_related]

PREPORUČUJEMO

Kupanje bebe

Kupanje bebe

Koliko često se kupa beba? Kako se kupa beba dok nije otpao pupak? U koje doba dana se kupa beba?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com