Izostanak menstruacije

Kako deluju tablete za odlaganje menstruacije?

Planirala sam da tabletama za odlaganje menstruacije odložim ciklus. Inače, nikad do sada ih nisam koristila, te me interesuje kako deluju ove pilule, kako se koriste i imaju li neke štetne posledice i neželjene efekte. Koliko često može da se koriste? Postoje li slučajevi kada se ove pilule ni u kom slučaju ne preporučuju?
Marina K. iz Vrbasa

Poštovana Marina,

Tablete za odlaganje menstruacije sadrže sintetski oblik polnog hormona progesterona. Višak ovog hormona odlaže ovulaciju te na taj način odlaže i početak novog menstrualnog ciklusa. Tablete se uzimaju 3 dana pred očekivanu menstruaciju, dva puta na dan. Koriste se onoliko dana koliko želite da odložite menstruaciju ali ne više od 14 dana u kontinuitetu. Menstruacija se obično pojavljuje nekoliko dana od prestanka uzimanja tableta.

Treba istaći da će njihova efikasnost biti smanjena ukoliko se preskoči uzimanje tablete. Odlaganje menstruacije ovim putem ne bi trebala biti redovna praksa zbog hormonskih poremećaja koji mogu nastati ako se tablete često uzimaju. Ukoliko se ove tablete uzimaju na propisan i adekvatan način neželjeni efekti su blagi, i to u vidu obilnije menstruacije, glavobolje ili napetosti u grudima. Poseban oprez je potreban kod žena starijih od 35. godina, pušača, kod osoba sa arterijskom hipertenzijom i venskim trombozama.

Važno je zapamtiti da ove tablete nemaju kontraceptivno dejstvo te ne predstavljaju zaštitu od neželjene trudnoće.

ZAKAŽITE PREGLED

Laserski tretman Fotona 4D

Laserski tretman Fotona 4D

Šta je laserski tretman 4D? Koji su efekti? Koji se laseri koriste? Koliko traje oporavak? Pogledajte video…

Laserska nega nogu i stopala

Laserska nega nogu i stopala

Kako se osloboditi gljivica na noktima? Kako bradavice? Šta uklanja proširene kapilare? A žuljeve? Kako do glatkih nogu bez dlaka?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com