Kako prepoznati alegiju nosa i očiju kod dece

Alergijska kijavica – alergijski rinitis je najčešća alergijska bolest kod dece. Nastaje kao alergijska reakcija sluzokože nosa zbog udisanja alergena. Alergeni se nalaze u vazduhu i udisanjem dolaze na sluzokožu nosa gde kod preosetljive dece dovode do nastanka alegijskog rinitisa. Deca koja imaju ekcem, alergiju na hranu su u povećanom riziku da imaju alergiju disajnih puteva, kao i ako postoji alergija u najužoj porodici.

Najčešći alergeni koji dovode do alegije disajnih puteva su poleni drveća, trave i korova. Ovi alergeni se javljaju u različitom periodima tokom godine – poleni stabala nalaze u vazduhu u proleće, trava tokom leta, korova krajem leta i s jeseni. Neko dete može imati alergiju na više polena, pa alergija može trajati tokom dužeg perioda. Deca koja imaju sezonsku alergiju na odredjene polene imaju simptome u isto vreme svake godine. Ako je dete osetljivo na neki od polena simptomi će se javiti tokom sezone cvetanja odredjenih biljaka.

Deca mogu imati alergijske simptome kada su u kontaktu sa životinjama, kućnim ljubimcima. Alergeni mogu biti dlake mačaka, pasa, konja, zečeva i drugih životinja. Ovi simptomi obično traju nekoliko sati. Kućna prašina sadrži mnogo alergena, sadrži uvek grinje, posebno u vlažnim, mračnim prostorijama, što pogoduje rastu grinja. Alergija na kućnu prašinu i grinje uzrokuje svakodnevne simptome tokom cele godine.

Alergija nosa i očiju retko počinje pre druge godine, obično počinje u uzrastu od 2.-5. godine, mada se može javiti u svakom uzrastu deteta, najveće ispoljavanje alergije nosa je kod dece školskog uzrasta i kod adolescenata. Kod male dece u prvoj godini alergija na hranu može se ispoljiti pojavom alergijskog rinitisa i/ili čestih bronhitisa.

Simptomi alergijske kijavice

Alergijska kijavica se ispoljava svrabom nosa, kijanjem, curenjem bistrog sekreta iz nosa. Istovremeno može postojti i alergija očiju (alergijski konjunktivitis), tada dete ima svrab očiju, suzenje, „vodene oči“, crvenilo i otok očiju. Ako se unese infekcija prljavim rukama zbog stalnog češanja očiju, može doći i do bakterijske upale

Alergija može biti uzrok stalne zapušenosti nosa, disanja na usta, posebno tokom sna – ako to traje dugo može doći do poremećaja spavanja, pojave podočnjaka, hrkanja u snu, pojave pauza u disanju tokom sna.

Alergija može biti razlog i pojave svraba ušiju, osećaj golicanja i zapušenosti u ušima, kao i hronične nebakterijske upale ušiju, oslabljenog sluha, česte su i infekcije ušiju. Dete čiji sluh je smanjen zbog alergije nosa, kao i bilo kog drugog razloga, može imati poteškoće u razvoju govora.

Šta uraditi ako se posumnja na alergiju nosa i očiju?

Ako dete ima alergiju nosa ili očiju potrebno je da se izbegava svaki kontakt sa spoljnim alergenima što više je to moguće, da se umiva kada udje u kuću, vrši svakodnevnu toaletu nosa slanim rastvorom, očiju sterilnim rastvorom za oči, presvuče po ulasku u kuću, okupa, opere lice, kosu.

Deca koja imaju navedene tegobe treba da se jave pedijatru radi pravovremenog dijagnostikovnja alergije, lečenja i sprečavanja nastanka komplikacija. Ako se na vreme leči i dijagnostikuje alergija nosa i očiju deteta, dete i porodica će uz savete pedijatra i primenu terapije kada treba, obavljati sve aktivnosti neometano, izbeći će se nepotrebna primena antibiotika koji ne deluju na alergiju, deca će neometano pohadjati kolektiv i školu

Deca koja imaju alergijsku kijavicu i alergijski konjunktivitis mogu imati i česte bronhitise u ranom detinjstvu, dečju astmu, tada je neophodno da se javite pedijatru pulmologu radi primene odgovarajuće terapije.

[yuzo_related]

PREPORUČUJEMO

Kada i kako promeniti pelenu

Kada i kako promeniti pelenu

Kako znati kada promeniti pelenu? Kako se menja pelena? Ima li razlike između prepovijanja dečaka i devojčice?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com