Kako razlikovati prave od lažnih kontrakcija?

Čitajući samo literaturu o porođaju, većina žena se pita da li će između silnih „bolova u leđima“, „lažnih kontrakcija“, „pritiska bebine glavice“ i sličnih pojava koje prate trudnoću, biti u stanju da prepoznaju prave kontrakcije koje uvode u porođaj. Odgovor je jasan – sasvim je sigurno da ćete ih prepoznati.

Pripemne „lažne“ ili Braxton Hicksove kontrakcije se javljaju povremeno, nemaju istu frekvenciju ponavljanja nego su razmaci nejednaki, mogu biti na dva minuta, pa na pet, pa onda za pola sata… prolaze posle određenog vremena, ne pojačavaju se a smiruju se ako legnete i odmorite se.

Prave kontrakcije dolaze u pravilnim razmacima, kako vreme odmiče postaju sve jače i sve češće, sve teže možete da ih „prodišete“, i ništa što uradite – bilo da legnete, da šetate, da sednete, neće ih zaustaviti! Kad dođe do takvih kontrakcija, odmah se javite u porodilište – čak i da ste pogrešili i da vas vrate kući jer još uvek imate vremena, bolje nego da jedva stignete do porođajne sale.

ZAKAŽITE PREGLED

Epizotomija

Epizotomija

Šta je epizotomija? Kada se radi? Da li uvek mora da se radi?

CTG

CTG

Šta je CTG? Kada se radi? Kako se radi CTG? Šta se procenjuje CTG-om?

Šta posle porođaja?

Šta posle porođaja?

Koliko traje babinje? Kako se hraniti? Da li se može zatrudneti uz dojenje? Kada dolazi ciklus?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com