Atopijski-dermatitis

Kako umanjiti rizik od pojave atopijskog dermatitisa kod novorođene bebe

Učestalost alergijskih poremećaja atopijske prirode (dermatitis, alergijski rhinitis, astma) drastično se povećava i verovatno je najbrže rastuća bolest veka. Atopijski dermatitis je hronična bolest koja pogađa kožu. Najčešće se javlja između 2. i 6. meseca života, a 90% njih razvije simptome do pete godine. Koža je crvena, suva, svrbi i ljuspa se, a može se javiti vlaženje, krvarenje i stvaranje krasta, što izazviva veliku nelagodnost. Ukoliko majka ili otac imaju alergije veći je rizik da i njihovo dete razvije alergiju.

Postoje mnogobrojne studije koje su se bavile efektima različitih vrta probiotika koje su uzimale trudnice i dojilje na učestalost javljanja atopijskog dermatitisa i alergijskih reakcija kod novorodjenčadi i male dece. Rezultati meta analiza koje su ispitivale zaštitni efekat probiotika na pojavu ekcema kod novorođene dece pokazali su i do 50% smanjenje učestalosti ekcema kod dece majki koje su uzimale Lactobacillus Rhamnosus HN001.

Efekat primene Lactobacillus Rhamnosusa bio je bolji ako je plod izložen zaštitnom dejstvu preko placente ili majčinog mleka, nego kad ga je dete direktno uzimalo. Razlog za ovo nije sasvim jasan – moguće je da suplementacija tokom trudnoće deluje na citokinski profil u krvi pupčanika, posebno kod beba majki koje su uzimale ovaj probiotik u trećem trimestru.

Ima studija u kojima se Lactobacillus Rhamnosus HN001, za razliku od drugih probiotika, pokazao uspešnim u prevenciji ne samo ekcema, već i drugih alergijskih stanja, poput astme i rinokonjuktivitisa kod dece majki koje su ga uzimale tokom trudnoće, a najverovatnije zbog mogućeg imunomodulatornog efekta tokom prve dve godine života. Ovaj imunomodulatorni efekat Lactobacillus Rhamnosusa HN001 je vidljiv u krvi iz pupčanika kod dece čije su majke bile na suplementaciji navedenim probiotikom.

Pored toga zaštitni faktori u većem broju nađeni su i u mleku majki koje su pile ovaj probiotik. Moguće je i da probiotik dejstvom na crevni mikrobiom, menja crevnu barijeru i utiče na prenos alergena preko nje, delujući na citokinski profil majčinog kolostruma i mleka. Dojenjem, putem majčinog mleka, dete nastavlja da dobija pasivni imunitet od majke, a to doprinosi razvoju njegovog imuniteta i zdravom odrastanju.

Sprovedena ispitivanja ukazuju na to da redovno unošenje suplementa koji u sebi sadrži Lactobacillus Rhamnosus HN001 – Gravidon A tokom trudnoće i dojenja može značajno umanjiti rizik od pojave atopijskog dermatitis kod vaše bebe.

Gravidon A pored probiotika sadrži još i 12 vitamina, 9 minerala, oligoelemenata i đumbir pa ima višestruko korisno dejstvo na zdravlje mame i bebe. Može da pomogne u podizanju imuniteta, ali i u smanjenju rizika od različitih komplikacija tokom i nakon trudnoće – postpartalne depresije, gestacijskog dijabetesa i atopijskog dermatitis kod novorođene dece.

Gravidon A

ZAKAŽITE PREGLED

Mladeži

Mladeži

Šta je mladež? Kako prepoznati izmenjeni izgled mladeža? Koja je prevencija malignih tumora kože?

Akne

Akne

Kako nastaju akne? Da li se mogu lečiti? Koliko traje lečenje?

Kožne bradavice

Kožne bradavice

Koje vrste virusnih bradavica postoje? Kako izgledaju? Kako se uklanjanju?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com