Izostanak menstruacije

Koji su sve pregledi neophodni – obavezni tokom cele trudnoće?

Imam 29 godina i ostala sam u drugom stanju. Interesuje me koji su sve pregledi neophodni – obavezni tokom cele trudnoće. Volela bih da se pridržavam svih pravila tokom ovom svog perioda života…
Martina K. iz Subotice

Poštovana Martina,

Prema Nacionalnom vodiču dobre prakse za kontrolu trudnoće izdatom 2006. godine, tokom trudnoće planirano je, sem prvog pregleda tokom koga se utvrđuje trudnoća, još četiri kontrolna pregleda, sa 16, 24, 28 i 32 nedelje, kao i četiri ultrazvučna pregleda – tokom prvog se ultrazvučno utvrdjuje trudnoća, a posle toga se beba kontroliše sa 12, 20 i 32. nedelje. Kod zdravih trudnica sa nerizičnom trudnoćom do 28. nedelje pregledi se obavljaju na oko svakih mesec dana, a zatim do 36. nedelje na svake tri nedelje. Za odlazak na svaku kontrolu uglavnom je potrebno pripremiti nalaz kompletne krvne slike, mokraće i šećera u krvi. Prilikom prvog pregleda u trudnoći važno je da Vašem ginekologu kažete da li bolujete od nekih bolesti ili stanja, da li pijete neke lekove, da li ste alergični na neke lekove i hranu, da li ste nekada ranije nešto teže bolovali i bili operisani, i napomente ukoliko neko u porodici boluje ili je bolovao od nekih bolesti.

Ultrazvučni pregled predstavlja propuštanje ultrazvučnih talasa visoke frekvencije kroz matericu. Oni se odbijaju od bebe, a u zavisnosti kroz kakvu gustinu tkiva prolaze, takvu sliku dobijamo. Ultrazvuk je apsolutno neškodljiv i bezbedan kako za bebu tako i za majku. Tokom trudnoće bi trebali da imate 4 do 5 ultrazvučnih pregleda. Prema potrebi i indikaciji ginekologa ultrazvučni pregledi se mogu raditi i češće. Ultrazvučnim pregledom se postavlja dijagnoza trudnoće i utvrđuje vitalnost ploda (na prvom pregledu), a tokom narednih kontrolnih pregleda se prati rast i razvoj ploda, telesna težina ploda, položaj ploda, stanje plodovih (bebinih) organa, važnih struktura i krvnih sudova, položaj placente i količina plodove vode.

Važno je da znate da je tokom trudnoće potrebno uraditi najmanje jedan, a preporučljivo je dva ekspertna ultrazvučna pregleda. Pomenuti ultrazvučni pregledi predstavljaju najdetaljniji i najpouzdaniji pregled bebe u toku trudnoće, a rade se izmedju 12. i 14. nedelje a zatim izmedju 20. i 24. nedelje trudnoće.

Pored ultrazvučnih pregleda potrebno je uraditi ginekološki i opšti pregled, pregled dojki i bradavica, skrining testove na nasledne poremećaje (tzv. urođene anomalije) ploda, određivanje antitela na određene viruse i mikroorganizme (TORCH test), procena metabolizma glukoze (OGTT test). Nakon 36. nedelje trudnoće rade se kontrolni CTG pregledi na nedeljnom nivou sve do termina porodjaja. CTG pregledi predstavljaju praćenje srčne radnje bebe.

ZAKAŽITE PREGLED

Laserski tretman Fotona 4D

Laserski tretman Fotona 4D

Šta je laserski tretman 4D? Koji su efekti? Koji se laseri koriste? Koliko traje oporavak? Pogledajte video…

Laserska nega nogu i stopala

Laserska nega nogu i stopala

Kako se osloboditi gljivica na noktima? Kako bradavice? Šta uklanja proširene kapilare? A žuljeve? Kako do glatkih nogu bez dlaka?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com