Početna » Psihološki kutak » Koliko intimni problemi utiču na kvalitet života

Koliko intimni problemi utiču na kvalitet života

Intimni problemi višestruko utiču na kvalitet života osobe. Ovaj uticaj možemo sagledati na više nivoa.

Prvi nivo je nivo percepcije bolesti. Određeni intimni problemi sa sobom nose percepciju da „je osoba uradila nešto loše“. Ovo je najčešće situacija kod PPI kao što su kondilomi. Mnogi imaju osećaj krivice i ljutnje jer se nisu zaštitili. Često vraćanje problema dodatno otežava situaciju. Prolaskom vremena i trajanjem problema bolest dobija hronični karakter a osoba sve manje veruje u pozitivan ishod lečenja.

Stid je veoma česta emocija kod osoba sa intimnim problemima: sa jedne strane postoji stid zbog percepcije nesavršenosti intimnih delova (npr. velikih usana, vagine). Sa druge strane je stid zbog intimnih problema nakon trudnoće ili usled ulaska u menopauzu. U ovom slučaju javlja se osećaj neadekvatnosti i neuspešnosti. Neki od čestih problema su nevoljno oticanje urina, spad bešike i materice i slično, koji nose osećaj neadekvatnosti sa pitanjima „Zašto ja imam ove posledice?“ „Kako su druge žene prošle kroz isto a ništa im se nije desilo? Ovi problemi ozbiljno utiču na socijalni kvalitet života jer ograničavaju kretanje osoba koje su u stalnom strahu od toga da će im se neki od neprijatnih događaja dogoditi u javnosti.

Direktni uticaj intimni problemi imaju na ljubavni i seksualni kvalitet života. Najčešće se javlja nedostatak seksualne želje i inicijative. Seksualni odnosi u već postojećim vezama su sporadični a i kada postoje veoma je smanjen užitak i spontanost.Takođe jasne su implikacije i po pitanju identiteta. Samopouzdanje je sniženo, negativna je samopercepcija i veoma često osobe biraju da ne ulaze u nove relacije ukoliko imaju neki od intimnih problema. Pogotovo u slučajevima nevoljnog umokravanja i ispuštanja nevoljnih zvukova vagine pri odnosima.

Jedan od otežavajućih faktora je bila percepcija hroničnosti i nepromenjivosti ovih problema. Napredovanjem medicinskih tehnika ovaj aspekt je promenjen jer postoji ideja o tome da stanje u kojem se osoba nalazi nije trajno.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com