Kolposkopija

Šta je kolposkopija i zbog čega se radi ?

Kolposkopija je naziv za pregled vagine i grlića materice pomoću posebnog mikroskopa koji uvećava 10-20 puta, a radi se tokom ginekološkog pregleda. Ovim pregledom se bolje mogu videti eventualne promene u vagini i na grliću i, ako je potrebno, planirati dalja ispitivanja.

Kada se radi kolposkopija?

Kolposkopija se može raditi tokom svakog ginekološkog pregleda, ili kada postoji indikacija za to – ako se vide promene na grliću – tzv ,,ranice“, ukoliko se javlja krvarenje nakon odnosa ili se dobije nalaz Papanikolau brisa koji zahteva dalja ispitivanja. Druge indikacije obuhvataju kondilome na spoljašnjim genitalnim organima, vagini i na grliću, bele promene na grliću (leukoplakija), zapaljenje grlića (cervicitis), polipe na grliću, neobjašnjiva vaginalna krvarenja… Nakon terapije, kolposkopija može da se ponavlja, da bi se video efekat terapije.

Priprema za kolposkopiju

Pre kolposkopije se prethodnog dana ne stavljaju vaginalete, ne ispira se vagina dezinfekcionim sredstima i ne koriste tamponi, a bilo bi dobro da nema ni odnosa.

Kako se radi kolposkopija?

Sama kolposkopija je potpuno bezbolna, traje u zavisnosti od nalaza izmedju pet i deset minuta. Kolposkopija započinje kao redovan ginekološki pregled – nakon postavljanja spekuluma, na grlić se nanese sirćetna kiselina, a nakon toga tzv Lugolov rastvor, koji je napravljen od vodom rastvorenog joda. Tokom stavljanja sirćetne kiseline i Lugolovog rastvora nekad se može osetiti blago peckanje.
Ovi rastvori se stavljaju da bi pomogli u pegledu tkiva i bolje se videle promene koje zahtevaju dalja ispitivanja, što je izuzetno važno da bi se pravilno odredila prava terapija.
Ako se postavi sumnja na postojanje problema, sa tog mesta se može uzeti uzorak – ciljana biopsija, kojom se dobija tačna dijagnoza promene i koja nije bolna, ali daje vrlo važne informacije.

Šta je „ciljana biopsija“?

Ciljana biopsija je uzimanje isečka tkiva koje se šalje na patohistološki pregled. Bezbolna je, traje kratko, a nakon nje se može javiti kratkotrajno, oskudno krvarenje i lako neprijatan osećaj u vagini. Tamniji iscedak može trajati nekoliko dana i nije opasan. Ako se javi obilno, sveže krvarenje, temperature i jaki bolovi potrebno je javiti se lekaru.

ZAKAŽITE PREGLED

Odlaganje menstruacije

Odlaganje menstruacije

Kako se odlaže menstuacija? Koliko dugo se može odložiti? Hoće li biti posledica?

Bris vagine

Bris vagine

Zašto kontrolišemo stepen čistoće vagine, kako se klasifikuje i koji još brisevi postoje?

Papanikolau bris

Papanikolau bris

Zašto se radi Papanikolau bris? Kako se klasifikuje nalaz i koji nalaz je dobar?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com