Kupanje bebe

Koliko često se kupa novorođenče?

Najšešće se novorodjenčad kupaju svakodnevno, ali prema savremenim stavovima novorođene bebe i  bebe koje još uvek ne hodaju, i samim tim se ne prljaju, možete kupati i svaki drugi dan, tri puta nedeljno, kako bi se izbeglo isušivanje nežne kože.

Lice i vrat bebe treba umiti svaki dan vodom, a primena jednokratnih pelena i nega anogenitalne regije pre svakog povijanja omogućava održavanje higijene kože u ovom predelu.

Kako se kupa beba dok nije otpao pupak?

Prema preporukama Američke Akademije za pedijatriju tokom prvih nedelju do dve nedelje, dok ne otpadne pupak, beba se kupa prebrisavanjem.

Za to je potrebno pripremiti:

– ravnu površinu prekrivenu peškirom na koju ćete položiti bebu dok traje kupanje

– posudu sa toplom vodom i blagim sapunom ili kupkom

– čistu pelenu i

– odeću

Skinutu bebu umotajte u peškir, položite na leđa, namočite mekan sundjer ili tkaninu u vodu sa sapunicom i prebrišite deo po deo bebine kože. Obavezno prebrišite nabore na vratu i rukama, deo iza ušiju, izmedju prstiju. Oči prebrišite tupferom sa običnom vodom, od unutra ka spolja.

U koje doba dana je najbolje kupati bebu?

Odaberite doba dana koje vam najviše odgovara. Roditelji najčešće kupaju bebe uveče, pred kraj dnevnih aktivnosti i pre spavanja. Važno je da bebu ne kupate neposredno nakon obroka.

Kupanje u kadici

Kada otpadne pupak, bebu možete kupati u kadici. Pre kupanja pipremite blagu kupku i posudu za vodu kojom ćete isprati sapun sa kože i peškir u koji ćete umotati bebu nakon kupanja. Vodite računa da prostorija u kojoj kupate bebu bude topla, kada je dete mokro može se brzo i lako ohladiti.

Dok kupate bebu u kadici uvek jednu ruku držite na bebi, nikada ne ostavljajte dete samo u vodi.

Obično je u kadici dovoljno oko 5 cm tople – ne vruće vode. Uvek proverite temperaturu vode rukom pre nego što kupate bebu, neka bude oko 38 C.  Da bi bebi uvek bilo toplo, možete joj sipati malo tople vode preko tela ili u kadicu sipajte više vode da budu pokrivena bebina ramena. Bilo koja količina vode da je u kadici, pazite da bebu uvek čvrsto držite tokom kupanja. Levom rukom pridržite bebinu glavu i vrat, a desnom položite bebino telo u vodu, prvo nogice.

Prvo perite lice, potom vrat, trup, rukice i nogice, genitalije. Ako beba ima kosu i mislite da je potrebno pranje, svojom slobodnom rukom stavite nekoliko kapi dečjeg šampona u kožu glave, blago protrljajte i isperite šampon čistom vodom, štiteći oči. Kosu novorođenčeta možete oprati i vodom sa blagom sapunicom u kojoj kupate bebu, bez dodatnog šampona, potom isprati.

Da li je potreban losion za kožu nakon kupanja?

Obično nije potreban losion nakon kupanja. Ako je bebina koža vrlo suva, nanesite malu količinu krema za bebe na suva područja. Blaga masaža prilikom nanošenja losiona će prijati bebi.

[yuzo_related]

PREPORUČUJEMO

Kada i kako promeniti pelenu

Kada i kako promeniti pelenu

Kako znati kada promeniti pelenu? Kako se menja pelena? Ima li razlike između prepovijanja dečaka i devojčice?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com