Pitanja i odgovori

PITANJE: Primetila sam da je nakon prirodnog, vaginalnog porođaja kvalitet odnosa između mene i supruga narušen. Želja postoji, to nije sporno, ali je osećaj prilikom penetracije daleko manje intenzivan. Čini mi se da se vagina raširila, a njeni mišići opustili. Suprug se, doduše, ne žali (pretpostavljam da ne želi da me povredi), ali meni smeta što mi je osećaj prilikom seksa mnogo slabiji. Može li vagina nakon porođaja da se vrati u stanje u kojem je bila ranije?

ODGOVOR: Tokom porođaja, zidovi vagine se šire kako bi beba mogla da izađe. S obzirom na to da su elastični, oni se nakon njega ponovo i skupljaju, ali se nikada više ne vrate na onu širinu kakva je bila pre samog čina rođenja deteta. Posledice širenja zidova vagine mogu biti spuštanje bešike, osećaj “zjapa” vagine, smanjen osećaj tokom intimnih odnosa za oba partnera, kao i rizik za javljanje nevoljnog oticanja urina pri naporu. Mišići vagine mogu se delimično vratiti u pređašnje stanje redovnim izvođenjem Kegelovih vežbi, ali ne i njeno vezivno tkivo. Kako vreme prolazi, posebno u perimenopauzi i menopauzi – kada dolazi do pada nivoa estrogena – stanje se pogoršava i povećava se rizik od spada bešike i nevoljnog oticanja urina. Rešenje je laserska terapija vagine – laser vaginal tightening (LVT), koja se može nazvati i podmlađivanjem vagine, jer se – sem što se smanjuje obim vagine – podmlađuje i epitel, čime se povećava vlažnost i postiže bolji osećaj tokom odnosa. On postaje mnogo bolji za oba partnera, a smanjuju se i rizici za razvoj daljih problema. Intervencija traje kratko, nije bolna, nema nuspojava, a donosi mnoga zadovoljstva i bolji osećaj. Najčešće su dovoljne tri intervencije, u razmaku od po mesec dana.

PITANJE: Nisam zadovoljna izgledom svoje vulve. Spoljašnje usne su se opustile, nekako “vise”, prevelike su. To me čini nesigurnom u kupaćem kostimu, a i pomisao da se skinem pred nekim i više mi je nego neprijatna. Možete pretpostaviti koliki je to problem za mene s obzirom na to da nemam partnera, a često se pitam kako bih uopšte i započela vezu s nekim kada se užasavam pomisli da me vidi bez odeće. Imam trideset i osam godina.

ODGOVOR: Vulva svake žene različitog je izgleda i nema onog “pravog” – sve je prirodno. Neke žene, međutim, nisu zadovoljne izgledom svojih velikih i malih usana, ponekad čak do te mere da apsolutno izbegavaju odnose, da se skinu pred nekim, ili da nose kupaći kostim. Rešenje može biti ili hirurško – labioplastika (smanjenje i menjanje izgleda usana), ili nehirurško (zatezanje usana laserom). Intervencija je jednostavna i traje oko 15 minuta. Preko vulve velikih i malih usana prelazi se laserskim zrakom, čime se povećava količina kolagena, te one postaju čvršće i uobličenije. Istovremeno, ukoliko su usne – zbog prolaska vremena – postale tamnije, može se uraditi i izbeljivanje. Obično su dovoljne dve do tri terapije, koje se rade na tri do četiri nedelje.

PITANJE: Tokom porođaja urađena mi je epiziotomija. Nažalost, rana nije dobro zarastala te je na kraju ostao veliki ožiljak koji mi veoma smeta već pri samom sedenju (da ne spominjem koliko se odražava i ne intimne odnose). Na koji način on može da se ukloni?

ODGOVOR: Epiziotomija je, nažalost, nekada neizbežna tokom porođaja. U većini slučajeva, ožiljak ne predstavlja problem nakon zarastanja rane. Ipak, ima žena kod kojih je on veliki i tvrd, zateže i stvara velike problem u svakodnevnom životu, posebno tokom intimnih odnosa. Laserska terapija epiziotomije vrlo je uspešna – olakšanje se oseća već nakon prvog tretmana, a najčešće se rade tri tretmana, na dve nedelje. Intervencija nije bolna i nema nuspojava. Nakon nje, nema više bola niti zatezanja u predelu ožiljka, a nije neophodna ni posebna nega.

PITANJE: Već decenijama imam problem sa nevoljnim oticanjem urina. Do problema je došlo nakon dva porođaja, ali uspevala sam da ga držim pod kontrolom jer je inkontinencija u početku bila minimalna (samo kada kinem ili potrčim), pa me to nije mnogo ograničavalo u svakodnevnom životu. Međutim, otkakako sam ušla u šestu deceniju, problem je sve veći, ponekad nisam raspoložena ni da izađem iz kuće jer znam da ću, kud god da krenem, završiti u potrazi za toaletom. Šta mogu da uradim?

ODGOVOR: Nevoljno oticanje urina čest je problem nakon vaginalnih porođaja, čak i pre četrdeset godine, posebno u kasnijem životnom dobu, kada nema više estrogena, a gravitacija i starenje uzmu danak. Najpre se javlja retko, samo tokom većeg napora, da bi kasnije počeo da se manifestuje i u drugim situacijama, tokom hodanja ili silaženja stepenicama. Najsavremenije rešenje ovog problema jeste laserska terapija. Ona ne zahteva anesteziju, ležanje niti oporavak. Kratkotrajna je, bezbolna i veoma efikasna. Princip dejstva jeste stvaranje novog kolagena i davanje potpore vratu bešike i samoj bešici. Istovremeno se radi i podmlađivanje vagine, povećava se njena elastičnost i rešava problem suvoće. Obično su neophodne dve intervencije, u razmaku od oko četiri do šest nedelja. Efekti su obično vidljivi već nakon prve intervencije – nema više neugodnog oticanja urina, straha da će se to desiti u najnezgodnijem momentu, kao ni bojazni od pogoršanja stanja.

PITANJE: Nakon porođaja dešava mi se da se iz vagine u određenim položajima čuju neprijatni zvukovi. To me čini nesigurnom u spavaćoj sobi, a što je još gore, dešava se i na časovima pilatesa i joge koje ne mogu i ne želim da izbegnem – to je ono čime se profesionalno bavim (završila sam Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja). Na koji način moj problem može da se reši?

ODGOVOR: Širenjem zidova vagine tokom porođaja, a lumen se, nažalost, nikada ne vrati na prvobitnu veličinu – u zavisnosti od individualnog kvaliteta i količine kolagena, vagina ostaje manje ili više otvorena. To često predstavlja problem – baš onakav kakav opisujete – osećaj da zjapi, da je stalno otvorena, “ispušta zvukove”, smanjuje se uživanje tokom odnosa, a povećava se i rizik od nevoljnog oticanja urina. Terapija je jednostavna – lasersko zatezanje vagine – tokom tri jednostavna tretmana koji traju između 20 i 30 minuta i nisu bolni, ne zahtevaju posebnu pripremu niti negu nakon terapije, vagina vraća svoju elastičnost i širinu.

PITANJE: Pre mesec dana bila sam veoma nepažljiva, zbog čega sam sada strašno ljuta na sebe. Naime, imala sam nezaštićen seksualni odnos nakon kojeg sam “zaradila” kondilome. Strahujem da bi se genitalne bradavice mogle proširiti i na ostale delove mog tela i pitam se koji je najbolji način da ih uklonim.

ODGOVOR: Nezaštićeni odnosi zaista su potencijalni problem – od neželjene trudnoće do pojave seksualno prenosivih bolesti i zato ih nikada ne treba upražnjavati. Jedino rešenje za smanjenje rizika od seksualno prenosivih bolesti jeste kondom i uvek ga treba koristiti. Ali, kada se već dogodio problem, treba ga odmah rešavati – humani papiloma virus koji je uzročnik kondiloma vrlo brzo se širi i vrlo je uporan, te kondilome treba skidati čim se pojave i dok god izbijaju novi. Lasersko uklanjanje kondiloma vrlo je brz i maksimalno efikasan tretman. Radi se uz hlađenje regije koja je zahvaćena, ako je u pitanju manji broj kondiloma, tako da anestezija nije potrebna. Ukoliko ih ima mnogo, intervencija se izvodi u kratkotrajnoj anesteziji. Nakon laserskog uklanjanja kondiloma, nema ožiljaka na tretiranoj regiji i uništavaju se virusi koji su se tu nalazili.

PITANJE: Nedavno sam se udala, ali i suočila s velikim problemom. Moj suprug toliko hrče da ne mogu oka da sklopim. Znam da on to ne može da kontroliše, ali ni ja ne mogu da spavam pored njega, te skoro svake noći završim na kauču u dnevnoj sobi. Čini mi se da će to, ukoliko uskoro po tom pitanju nešto ne preduzme, ozbiljno ugroziti našu intimu. Imate li neki predlog?

ODGOVOR: Uzroci hrkanja su mnogostruki i pre bilo kakve terapije neophodno je obratiti se specijalisti za uho, grlo i nos kako bi proverio postoji li neki morfološki problem – devijacija u nosu, anatomska prepreka i slično. Ukoliko se radi samo o opuštenom tkivu grla, rešenje je jednostavno – laserska terapija zatezanja sluzokože zadnjeg dela usne duplje i grla. Zahvaljujući njoj, dolazi do učvršćivanja sluzokože, a samim tim I manjeg pomeranja tokom strujanja vazduha, čime se hrkanje ublažava ili nestaje. Intervencija se radi tri puta, traje oko 20 do 30 minuta, nije bolna i ne zahteva posebne pripreme. 

PITANJE: Čula sam da se danas vagina može podmladiti i pomoću sopstvene krvi. Možete li mi reći nešto više o toj metodi?

ODGOVOR: U našoj krvi nalaze se materije koje mogu da dodvedu do regeneracije kože i sluzokože. Nakon vađenja krvi i njenog centrifugiranja, izdvajaju se supstance koje imaju maksimalnu regenerativnu sposobnost – plazma bogata trombocitima, koje se potom ubacuju u sluzokožu vagine (PRP podmlađivanje vagine), čime se ona regeneriše i podmlađuje. Ova metoda vrlo je efikasna, a može se uspešno kombinovati i sa laserskim podmlađivanjem vagine (link lasersko podmlađivanje vagine – renovalase), čime se pojačava efekat.

PITANJE: Primetila sam da mi se dešava, kada potrčim, ponekad čak i kada samo kinem, da dolazi do nevoljnog oticanja urina. Prvo sam to pripisivala nekakvoj “prehladici”, ali onda sam shvatila da je u pitanju trajno stanje. Da li je moguće da je to inkontinencija, iako imam tek 34 godine? Imala sam dva prirodna porođaja. Mogu li to nekako da rešim?

ODGOVOR: Urinarna inkontinencija nije samo problem žena u perimenopauzi i menopauzi, već i onih koji su znatno mlađe a imale su težak ili čak sasvim normalan vaginalni porođaj. Poslednjih godina, svuda u svetu, žene sa ovim problemom pribegavaju bezbolnom laserskom lečenju koji daje dobre rezultate. Kod ovog tretmana se koristi neablativni laser Er:Yag, gde se laserskim zrakom termički utiče na tkivo, stimuliše stari kolagen i stvaraju nova kolagena vlakna u predelu uretre i u oblasti prednjeg vaginalnog zida. Rezultat je podmlađeno tkivo vagine, veća podrška bešici i prestanak neprijatnih simptoma nevoljnog oticanja urina pri mokrenju. Intervencija traje najviše 30 minuta, nakon čega se možete vratiti svakodnevnim aktivnostima. Za postizanje optimalnih rezultata potrebno je oko 2-3 tretmana u razmaku od mesec dana.

PITANJE: Odnedavno sam, nakon tri godine “samovanja” posle razvoda, ponovo u vezi koja me čini veoma srećnom. Naravno, uvek postoji ono “ali”, pa je tako u mom slučaju to što sam u menopauzi i imam problem sa suvoćom vagine, što mi otežava uživanje u intimnim trenucima. Kako mogu da rešim svoj problem?

ODGOVOR: Suvoća vagine je česta u godinama perimenopauze i menopauze. Zbog toga postoji laserski tretman suvoće vagine koji se izvodi Er:Yag laserom, kojim se stimulišu ćelije sluzokože vagine, pospešuje se hidriranost i vlažnost vagine. Sama intervencija je bezbolna, traje najviše 30 minuta, nakon čega se možete vratiti svakodnevnim aktivnostima. Savetuju se tri tretmana u razmaku od mesec dana.

ZAKAŽITE PREGLED

Laserska terapija nevoljnog oticanja urina – IncontiLase

Laserska terapija nevoljnog oticanja urina – IncontiLase

Šta je laserska terapija nevoljnog oticanja urina i kome se preporučuje? Najsavremeniji metod lečenja opuštenih zidova vagine, početnih i srednje teških slučajeva nevoljnog oticanja urina jeste laserska intervencija. Ova vrsta intervencije radi se i zbog prevencije...

Lasersko zatezanje i podmladjivanje vagine – IntimaLase

Lasersko zatezanje i podmladjivanje vagine – IntimaLase

Šta je laserska terapija zatezanja i podmlađivanja vagine? Laserska terapija zatezanja zidova i podmlađivanja vagine (IntimaLase™) jedinstven je tretman „vraćanja“ vagine u ranije dimenzije, fototermalnim efektom, bez hirurškog zahvata. Intervencija je efikasna,...

Lasersko podmlađivanje vagine – RenovaLase

Lasersko podmlađivanje vagine – RenovaLase

Š­ta je suvoća vagine? Suvoća vagine je česta u godinama perimenopauze i kada nastupi menopauza, kao i kod žena koje su bile na terapiji karcinoma dojke, te ginekoloških karcinoma kod kojih su odstrani jajnici . Sem neprijatnog osećaja koji je prisutan sve vreme,...

Laserska terapija cistocele – ProlapLase

Laserska terapija cistocele – ProlapLase

Šta je spad prednjeg zida vagine i bešike? Spad prednjeg zida vagine i spuštanje bešike – cistocela, rezultat je prolaska vremena, starenja, smanjenja nivoa hormona i opuštanja svih tkiva, pa i tkiva vagine. Bešika gubi potporu i spušta se, što se subjektivno oseća...

Laserska terapija ožiljka od epiziotomije

Laserska terapija ožiljka od epiziotomije

Šta je epiziotomija? Epiziotomija predstavlja rez na ulazu vagine, preko dela međice, kojim se proširuje izlaz vagine da bi beba lakše izašla. Ne pravi se uvek, a momenat kada treba da se uradi, procenjuju babica i lekar koji vode porođaj. Nakon izlaska bebe i...

PRP vagine

PRP vagine

Šta je PRP tretman vagine? To je metoda ubrizgavanja sopstvene plazme obogaćene trombocitima u predeo intimne regije. Trombociti sadrže brojne faktore rasta i bioaktivne proteine koji utiču na regeneraciju tkiva. Prilikom ubrizgavanja, trombocitni faktori rasta...

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com