Lečenje problema nevoljnog oticanja mokraće pri naporu

U cilju pokušaja vraćanja vagine u stanje kakvo je bilo pre porođaja, savetuje da se rade vežbe za mišiće karličnog dna – Kegelove vežbe. One za cilj imaju ne samo da pomognu da se vrati osećaj čvršće vagine, nego i da se smanji nevoljno oticanje urina koje nije retko neposredno posle porođaja, a i poboljša zadovoljstvo oba partnera tokom intimnih odnosa. Vežbe se mogu raditi uvek – dok gledate televiziju, peglate, stojite u redu… one su prvi korak  vraćanje „starog stanja“. Rade se tako što se stegne čmar i polako povlači vagina ka gore, koliko god je to moguće. U toj poziciji se zadrži dok se ne izbroji do deset, pa se mišići polako opuste. Vežba se ponovi desetak puta, četiri do šest puta na dan.

Postoje dokazi da je u vezivnom tkivu vagina žena sa problemom nevoljnog oticanja urina manje kolagenih vlakana, te da je kolagen koji postoji strukturalno izmenjen, pa nema više adekvatne podrške karličnom dnu i bešici. Bez obzira za koji se metod lečenja odluči, neinvazivni ili invazivni – hirurški, oba za cilj imaju da se stvori nova podrška vrata bešike i odnosi između organa se vrate u prvobitno stanje.

Uvek se lečenje počinje neinvazivnim metodima, pa se prelazi na manje invazivne, da bi se, ako ništa ne uspe, došlo do hirurške terapije. Prvi saveti su uvek da se rade vežbe karličnog dna, pokuša sa smanjenjem kilograma jer se tako smanjuje opterećenje karličnog dna, da se prestane sa pušenjem da smanji kašalj, izbegavaju se vežbe sa opterećenjem, reši problem zatvora, te smanji unos alkohola i kofeinskih napitaka, jer oni imaju diuretički efekat. Ukoliko ove mere ne dovedu do zadovoljavajućih rezultata, što je vrlo često, jer zahtevaju veliku posvećenost i upornost žene, prelazi se na druge metode – električnu stimulaciju mišića vagine, postavljanje pesara i konusa u vaginu, te primenu određenih lekova, kako lokalno tako i oralno. Problem sa ovim metodima je što imaju ograničeni efekat i nisu prihvatljive za sve žene.

Hirurške metode su uvek više ili manje invazivne, i mada je ranije postojala samo mogućnost prave operacije, koja i dalje sasvim izvesno ima svoje mesto u određenim, teškim slučajevima, danas je uglavnom zamenio savremeniji, mnogo manje invazivni pristup, sada standard u lečenju ovog problema – tzv. TVT traka. I ova intervencija je, međutim, ma koliko manje invazivna nego klasična operacija, i dalje hirurška, radi se u anesteziji, u operacionoj sali, a oporavak traje izvesno vreme. Postavljanje ovih traka je nezamenljiva terapija teških urinarnih inkontinencija i velikih spadova i prolapsa vagine, ali je  pre bilo kakvog hirurškog pristupa, potrebno iscrpsti sve neinvazivne metode koje nam stoje na raspolaganju.

Najsavremeniji metod lečenja opuštenih zidova vagine, početnih i srednje teških slučajeva nevoljnog oticanja urina je laserska intervencija. Intervencija se ne preporučuje kod teških spadova i prolapsa materice i drugih tipova urinarne inkotninencije.

ZAKAŽITE PREGLED

Laserska terapija nevoljnog oticanja urina – IncontiLase

Laserska terapija nevoljnog oticanja urina – IncontiLase

Šta je laserska terapija nevoljnog oticanja urina i kome se preporučuje? Najsavremeniji metod lečenja opuštenih zidova vagine, početnih i srednje teških slučajeva nevoljnog oticanja urina jeste laserska intervencija. Ova vrsta intervencije radi se i zbog prevencije...

Oticanje urina pri trčanju

Oticanje urina pri trčanju

M.P. - 36 godina Šta je bio vaš problem? Stalno sam bila pomalo mokra – čak i kad potrčim za detetom koje prohodava. Malo mi je odlazilo kad kašljem, ili kad se nasmejem malo glasnije… Bila sam veoma nesrećna što nisam mogla više ničim da se bavim – ni pilatesom, niti...

Nevoljno oticanje urina

Nevoljno oticanje urina

A.M. - 54 godine Šta je bio vaš problem? Mučilo me je nevoljno oticanje urina pri naporu – kada vežbam, trčim, povremeno čak i kada se nakašljem. Bila sam očajna, nikada nisam izlazila iz kuće bez uloška jer nisam bila sigurna kada i gde će se desiti. Pitala sam...

Kegelove vežbe

Kegelove vežbe

Šta su Kegelove vežbe? Kada i zašto se rade? Kako se i koliko često rade da bi imale efekta?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com