Lekovi u trudnoći

Klasifikacija lekova

Opšti savet koga se treba pridržavati tokom trudnoće je se lekovi u trudnoći ne uzimaju bez saveta lekara.

U tzv FDA klasifikaciji lekova postoji više klasa – oni lekovi koji su klasifikovani u grupu A i B su bezbedni, terapiju lekovima iz grupe C obavezno mora razmotriti lekar, a lekove iz grupe D i X su zabranjeni.

Analgetici – lekovi protiv bolova u trudnoći

Ako imate glavobolju, lek izbora je paracetamol. U nekim slučajevima, kada se proceni da trudnica ima rizik od povećanog pritiska u drugom delu trunoće i razvitka pre-eklampsije, daje aspirin u tzv malim dozama, od 100 mg dnevno, ali se on sme uzimati samo pod nadzorom lekara.

Indometacin i drugi nesteroidni antireumatici ne smeju se uzimati bez saveta lekara, jer mogu delovati na bebino srce, a daju se samo u posebnim slučajevima, kada se koriste kao terapija kontrakcija ili pojave prevelike količine plodove vode, i to do 28. nedelje trudnoće.

Antibiotici u trudnoći

Većina antibiotika koji se često koriste nisu štetni lekovi u trudnoći – penicilin, cefalosporini, eritromicin, ali neki antibiotici u trudnoći bi trebalo da se izbegavaju – svakako antibiotike uvek treba da prepisuje lekar.

Antiemetici – lekovi protiv mučnine u trudnoći

Kao „prva linija“ odbrane protiv mučnine u trudnoći je promena načina ishrane, uzimanjem suve, nezačinjene hrane, češće, ali u malim količinama. Vitamin B6 pomaže u smanjenju mučnine, kao i terapija na bazi đumbira, a ukoliko ne pomogne, a ne možete da se izborite sa ovim problemom, obratite se lekaru za dalju terapiju.

Antiokoagulansi – lekovi protiv zgrušavanja krvi u trudnoći

Antikoagulansi su lekovi koji se koriste za smanjivanje rizika od zgrušavanja krvi. Heparin se može uzimati tokom trudnoće, kao i niskomolekularni heparini – ali ih UVEK prepisuje lekar i njihovo dejstvo se mora pomno pratiti. Varfarin se izbegava u prvom i trećem trimestru.

Antihipertenzivi – lekovi za smanjivanje pritiska

Najčešće korišćeni lek za smanjivanje pritiska tokom trudnoće je metildopa i smatra se sigurnim u trudnoći. Koristi se i nifedipin, kao i još neke vrste lekova, uglavnom za teže oblike povećanog pritiska. Tokom trudnoće treba izbegavati beta blokatore, a ACE inhibitori su zabranjeni.

Lekovi u trudnoći za poremećaje štitne žlezde

Lekovi koji se koriste kod poremećaja rada štitne žlezde – bilo da se radi o smanjenoj illi povećanoj funkciji, mogu se koristiti u toku trudnoće, ali pod nadzorom lekara.

Antiepileptici u trudnoći

S obzirom da je rizik od komplikacija veći ako se prekine terapija epilepsije, savetuje se da se nastavi njohovo uzimanje, s tim što se svedu na najmanju efikasnu meru, pod nadzorom neurologa. Poželjno je trudnoću planirati, da bi se prešlo na minimalne efikasne doze i, ukoliko je moguće, terapiju jednim a ne više antiepileptika, ali i zato da bi se na vreme počelo sa uzimanjem folne kiseline u dozi od 4 mg, kao prevencije anomalija beba.

Terapija poremećaja metabolizma ugljenih hidrata u trudnoći

Inzulin je neškodljiv za bebu, i mora se uzimati tokom trudnoće ukoliko postoji problem šećerne bolesti kod majke. Metformin, ukoliko je terapija započeta pre trudnoće, može da se nastavi u trudnoći.

ZAKAŽITE PREGLED

Vakcinacija u trudnoći

Vakcinacija u trudnoći

Koje vakcine se smeju dobijati u trudnoći? Da li se tokom sezone gripa savetuje vakcinacija?

Antibiotici u trudnoći

Antibiotici u trudnoći

Kako se klasifikuju antibiotici u trudnoći? Koje klase antibiotika se smeju uzimati u trudnoći?

Putovanje u trudnoći

Putovanje u trudnoći

Da li se sme putovati u trudnoći? Koliko daleko? Koje prevozno sredstvo je najsigurnije?

Spavanje u trudnoći

Spavanje u trudnoći

Koji su najbolji položaji za spavanje u trudnoći? Kako lakše zaspati? Da li se sme piti kafa?

Nega u trudnoći

Nega u trudnoći

Da li se radi manikir u trudnoći? Može li depilacija voskom? Kako se farbati? Kako negovati kožu?

Epizotomija

Epizotomija

Šta je epizotomija? Kada se radi? Da li uvek mora da se radi?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com