Lihen sklerozus

Šta je lihen sklerozus?

Lihen sklerozus je stanje kod koga se na koži pojavljuju delovi koji su svetliji, izmenjene teksture, a koža na tim delovima deluje tanje i drugačije. Obično se javlja oko genitalija i oko anusa, ali se može javiti i na drugim delovima tela. Može se javiti u različitim starosnim dobima, ali se najčešće javlja kod žena, posle menopauze. Uzrok nije poznat, moguće je da ima imunološku ili hormonalnu pozadinu. Lihen nije zarazan.

Kako se postavlja dijagnoza?

Dijagnoza se postavlja uzimanjem anamneze, kliničkim pregledom dermatologa ili ginekologa i evetualnom biopsijom regije i sledstvenim patohistološkim pregledom uzorka.

Koji su simptomi?

Blagi oblici ne moraju da imaju simptome, te se otkrivaju slučajno, na redovnom pregledu. Teži oblici mogu da se manifestuju crvenilom, svrabom, bolom, belim promenma na koži, koje mogu biti naborane. Na promenama se mogu pojaviti plikovi i mogu pucati.

Kakva terapija se preporučuje?

Terapija može biti lokalna, različitim kremama, u cilju smanjenja tegoba i smanjenja rizika da dodje do napredovanja promena, pucanja kože i sekundarne infekcije. Moguće je da se stanje vraća, te su potrebne redovne kontrole. Zahvaćeni deo moguće je tretirati i kombinacijom različitih laserskih tretmana – neodimijskim i erbijumsim laserom.

ZAKAŽITE PREGLED

Trudnoća i proširene vene

Trudnoća i proširene vene

Zašto je važno obratiti pažnju na proširene vene u trudnoći? Kako prevenirati njihovu pojavu? Kako odabrati prave medicinske kompresivne čarape?

U kom životnom dobu se najčešće javlja karcinom grlića materice?

U kom životnom dobu se najčešće javlja karcinom grlića materice?

U kom životnom dobu se najčešće javlja karcinom grlića materice?Grlić materice (cervix) je donji deo materice, dug oko 3 cm. Njegov slobodan deo koji je smešten u vagini pokriven je pločasto - slojevitim epitelom bez orožavanja, kao i vagina. Cervikalni kanal pokriva...

Koji su faktori rizika za nastanak karcinoma grlića materice?

Koji su faktori rizika za nastanak karcinoma grlića materice?

Koji su faktori rizika za nastanak karcinoma grlića materice?Faktor rizika je sve što može povećati mogućnost nastanka bolesti. Faktori rizika mogu biti faktori sredine i nasledni (genetski) faktori, ali i određene lične navike kao što je pušenje. Infekcija Humanim...

Koje su metode za rano otkrivanje karcinoma grlića materice?

Koje su metode za rano otkrivanje karcinoma grlića materice?

Koje su metode za rano otkrivanje karcinoma grlića materice?Redovni pregledi žena koje namaju nikakve tegobe nazivaju se skrining pregledi. Engleska reč skrining podrazumeva preventivne medicinske preglede kojima se ispituje populacija naizgled zdravih ljudi, kako bi...

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com