Megaloblastna anemija

Šta je megaloblastna anemija?

Megaloblastna ili makrocitna anemija je oblik malokrvnoasti koji nastaje zbog smanjene količine vitamina B12 ili folne kiseline u organizmu. Ova dva vitamina su neophodna za sintezu DNK i pravilno sazrevanje ćelija krvi. Za ovaj tip anemije karakteristična je pojava velikih nezrelih crvenih krvnih zrnaca (megaloblasta) koji ne mogu da obavljaju svoju najvažniju funkciju – dopremanje krvi sa kiseonikom do tkiva i organa.

Zašto nastaje megaloblastna anemija?

Deficit vitamina B12 u organizmu može nastati zbog nedovoljnog unosa hranom, što se najčešće sreće u veganskoj ishrani, zbog upotrebe nekih lekova ili u malignim bolestima gastrointestinalnog trakta, kada je smanjena apsorpcija ovog vitamina.

Najčešći uzrok megaloblastne anemije je nedovoljno lučenje unutrašnjeg faktora od strane odredjenih ćelija želuca (parijetalnih) , koji je neophodni činilac u resorpciji vitamina B12 u tankom crevu. Smanjen broj ovih ćelija, kao i smanjeno stvaranje unutrašnjeg faktora viđa se u atrofičnom gastritisu, a takođe može nastati i kao rezultat određenih autoimunih procesa, kada organizam stvara antitela protiv sopstvenih parijetalnih ćelija i protiv samog unutrašnjeg faktora. Ovaj tip megaloblastne anemije naziva se još i perniciozna anemija.

Deficit folne kiseline u organizmu se najčešće javlja zbog otežane apsorpcije u tankom crevu ili kod upotrebe nekih lekova kao što su antiepileptici, metotreksat, sulfonamidi.

U trudnoći i kod ljudi koji boluju od malignih oboljenja postoje povećane potrebe organizma za folnom kiselinom.

Koji su simptomi?

Megaloblastna anemija je bolest koja se postepeno razvija, a u kliničkoj slici pored opštih simptoma koji prate i druge anemije viđaju se i simptomi nastali usled deficita vitamina B12 i folne kiseline. Pored slabosti, malaksalosti, bledila kože ili ubrzanog zamaranja za megaloblastnu anemiju su karakteristični simptomi od strane centralnog i perifernog nervnog sistema kao što su bolovi u nogama, otežan hod, pojava trnjenja u nogama, poremećaji pamćenja i depresivne smetnje.
Može doći do pojave osećaja pečenja jezika nakon upotrebe određenih vrsta hrane, kao i pojava gubitka osećaja ukusa, sa razvojem zapaljenskih promena na površini jezika koji postaje gladak, sjajan i crveno prebojen.

Kako se postavlja dijagnoza?

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamnestičkih podataka, kliničke slike i laboratorijskih analiza, kao i konsultacije hematologa, gastroenterologa i imunologa.

Kakva terapija se preporučuje?

Terapija zavisi od uzroka – primena preparata folne kiseline ili vitamina B12.

ZAKAŽI PREGLED

Hemoroidi

Hemoroidi

Šta su hemoridi? Kako nastaju? Šta su faktori rizika? Kako smanjiti rizik od nastanka?

Anemija

Anemija

Kako nastaje malokrvnost? Koje su najčešće anemije? Koji su simptomi? Kako se postavlja dijagnoza i kako se leči?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com