Menopauza i dobijanje na težini

Oko 30% žena starosne dobi izmedju 50 i 59 godina nemaju samo prekomernu telesnu masu, nego su gojazne, što povećava rizik od pojave hroničnih oboljenja – povišenog pritiska, srčanih oboljenja i poremećaja metabolizma ugljenih hidrata, čak i šećerne bolesti.

Do povećanja telesne mase u menopauzi dolazi iz više razloga:

  • smanjenje nivoa estrogena – smanjenje nivoa estrogena usporava metabolizam, što dovodi do lakšeg dobijanja na težini i težeg gubljenja težine. Moguće je da nizak estrogen smanjuje mogućnost iskorišćavanja šećera u krvi, što dovodi do povećanja gomilanja masti i smanjenja mogućnosti gubljenja na težini.
  • manje fizičke aktivnosti – što smo stariji, manje smo fizički aktivni
  • gubi se mišićna masa, što usporava metabolizam u mirovanju i dovodi do lakšeg gojenja

Kako izbeći dobijanje na težini u menopauzi

  • jedite zdravo – izbegavajte koncentrovane ugljene hidrate, gazirana pića, začinjenu hranu, hleb i peciva, smanjite unos soli, povećajte unos voća i povrća.
  • ne jedite kasno uveče
  • jedite manje a češće
  • kontrolišite težinu – tako možete da reagujete ako vidite da dobijate na težini
  • povećajte fizičku aktivnost – budite fizički aktivni bar 30 minuta dnevno – šetajte, brzo hodajte, plivajte, istežite se…fizička aktivnost će, sem što će pomoći da ne dodje do prekomernog dobijanja na težini, smanjiti i rizik od osteoporoze i depresije, koja je česta u menopauzi, kao i poboljšati rad creva
  • radite vežbe snage – jači mišići znače jače kosti – smanjenje rizika od osteoporoze i potrošnju veće količine energije. Vežbe snage obuhvataju rad na mašinama, sa tegovima, trakama, jogu…
  • ne zaboravite aerobne vežbe – dobre su i za srce i za pluća – plivanje, vožnja bicikla, aerobik, tenis, ples…

Ako niste vežbali do menopauze, pre nego što počnete, razgovarajte sa svojim lekarom – napravite plan vežbanja i ishrane i pratite svoj uspeh!

ZAKAŽITE PREGLED

kod ginekologa

Rana menopauza

Menopauza je neizbežan i ireverziblian deo procesa opšteg starenja organa reproduktivnog sistema svake žene, posle čega dolazi do gubitka redovnog menstrualnog krvarenja. Većina žena ulazi u period menopauze oko 50. godine života, a neke imaju normalne cikluse čak do...

Smanjeni libido

Šta je smanjen libido? Libido je - u širem smislu – vrsta psihičke energije, a u užem želja – nagon - za zadovoljavanje seksualnog nagona. Ovaj nagon je vrlo individualan, zavisi od pola, vaspitanja, raspoloženja, stanja, medjusobnih odnosa unutar partnerske...

Menopauza i aritmija

Zašto se nekad u menopauzi javlja nepravilan rad srca? Da li je to opasno? Kada treba potražiti savet lekara?

Promene na grliću

Šta mogu biti promene na grlću? Da li su opasne? Šta se radi kad se nadju?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331

Čekamo vas

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com

Partneri:

     

Osiguravajuće kuće: