Početna » Psihološki kutak » MENOPAUZA – izazov srednjeg odraslog doba

MENOPAUZA – izazov srednjeg odraslog doba

Menopauza je period u razvoju odraslih žena koji je biološki određen, a kulturološki oblikovan. Posmatra se kao medicinski problem, životna promena, ili kao simbol starenja. Bilo koji od ova tri pogleda na menopauzu ne isključuje činjenicu da ovaj period prate mnoge telesne i emocionalne promene koje su, u manjoj ili većoj meri, svakodnevno izražene kod velikog broja žena u periodu između četrdesete i pedeset i devete godine života. Većina njih malo toga zna o promenama u menopauzi, a još manje o tome šta bi trebalo preduzeti kada se problemi jave.

Mnoge žene percipiraju menopauzu i srednje doba kao veoma stresno iskustvo. Tokom menopauze javlja se emocionalna labilnost, anksioznost, poremećaj pažnje i koncentracije. Veoma je izražen osećaj usamljenosti i povlačenje u sebe. Javljaju se i neodlučnost, zaboravnost, razdražljivost, strah i depresija. Telesne promene i gubitak ideje o reproduktivnosti kod žena mogu izazvati krizu identiteta i, po prvi put, otvoriti temu o prolaznosti vremena, starosti i smrtnosti. U ovim situacijama korisno je konsultovati psihologa.

Gojaznost je čest pratilac menopauze, kao i različiti problemi koji se dešavaju pod uticajem hormona. Iako neke žene ovaj period opisuju kao period seksualne slobode i uživanja, veliki je broj i onih koje se suočavaju sa problemima suvoće vagine, bolnih odnosa i nedostatka seksualne želje. Svaki od njih otvara brojna pitanja, često narušavajući samopouzdanje osobe i njenu sliku o sebi. Veliki problem je i osećaj bespomoćnosti i nemogućnosti kontrole nastalih simptoma.

U ovoj životnoj fazi dešavaju se i brojne druge važne i psihološki zahtevne promene. Osoba je na vrhuncu karijere, izložena je svakodnevnom stresu i na poslu i kod kuće, a paralelno se dešava još mnogo toga: odlazak dece iz roditeljskog doma, priprema za penziju, manifestovanje bolesti koje nisu vezane za menopauzu, suočavanje sa starenjem…

Nemaju sve žene sve simptome niti su oni istog intenziteta. Kod nekih su oni veoma izraženi, dok su kod drugih primetne samo minimalne promene.

Menopauza je prirodni biološki proces kroz koji se najlakše može prebroditi preuzimanjem odgovornosti i sprovođenjem aktivnosti u cilju očuvanja zdravlja i kvaliteta života. Otvorenom komunikacijom sa svojim lekarom i/ili psihologom

[yuzo_related]
Smanjeni libido

Smanjeni libido

Šta je libido? Šta su uzroci pada libida? Kako rešiti ovaj problem?

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com