Menopauza

Medicinska definicija menopauze je „poslednja menstruacija“, a period posle toga je postmenopauza. Do menopauze dolazi kada jajnici prestanu da proizvode jajne ćelije i pada nivo hormona, obično u periodu između 45. i 55. godine, ali se može javiti i pre i posle tog perioda, posebno nakon hirurškog uklanjanja jajnika, zračenja ili hemoterapije.

Period pre menopauze, tokom koga dolazi do opadanja nivoa hormona zove se perimenopauza i može trajati od nekoliko meseci do nekoliko godina. Više od polovine žena tokom ovog perioda imaju neke od simptoma – neregularne cikluse, nalete toplote (valunge), noćno znojenje, suvoću vagine, umor, nesanicu, promene raspoloženja, nedostatak koncentracije, suvu kožu i kosu. Neko može imati samo blage, a neko veoma izražene tegobe. Nakon nastupanja menopauze, povećava se rizik od kardiovaskularnih oboljenja, osteoporoze, urinarne inkontinencije, povećanja telesne mase i problema sa intimnim odnosima (vidi Posledice menopauze).

Ukoliko su tegobe veoma izražene, moguće ih je ublažiti ili čak kompletno ukloniti hormonskom supstitucionom terapijom, nadoknadom hormona koje inače luči telo žene – niskim dozama estrogena sa ili bez progestogena. Hormonska supstituciona terapija može biti u vidu tableta, vaginaleta, kremova, gelova, nazalnih sprejeva ili flastera.

Pre nego što se odlučite za hormonsku terapiju, razgovarajte sa svojim ginekologom o prednostima i manama i da li vam odgovara.

Postoje i alternativne terapije u menopauzi, za koje se možete odlučiti ukoliko ne možete ili ne želite da koristite hormonsku supstitucionu terapiju.

ZAKAŽITE PREGLED

Prolaps materice

Prolaps materice

Šta je prolaps materice? Koji su simptomi? Kakva terapija se preporučuje?

Vaginitis

Vaginitis

Šta je vaginitis? Koje sve vrste postoje shodno uzočnicima? Kako se leči?

Molarna trudnoća

Molarna trudnoća

Šta je molarna trudnoća? Koji su znaci i simptomi molarne trudnoće?

Karcinom endometrijuma

Karcinom endometrijuma

Šta je karcinom endomemtrijuma? Koji su simptomi? Kako se postavlja dijagnoza?

Lihen sklerozus

Lihen sklerozus

Šta je lihen sklerozus? Koji su simptomi? Kako se leči?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com