Molarna trudnoća

Šta je molarna trudnoća?

Molarna trudnoća predstavlja retku komplikaciju trudnoće, koja nastaje zbog patološkog rasta trofoblasta – buduće posteljice. Postoje dva tipa – kompletna i parcijalna mola. Kod kompletne mole ne dolazi do razvoja ploda, a posteljično tkivo raste i umnožava se stvarajući multicističnu formaciju u vidu grozda odakle potiče i naziv grozdasta mola. Kod parcijalne mole u početku se plod razvija ali kasnije dolazi do njegovog prestanka razvoja, te do pobačaja. Kod parcijalne mole je deo posteljice normalan.

Šta je uzrok?

Uzrok je genetske prirode, neadekvatnog broja genetskog materijala. Nije jasno zašto dolazi do ove izmene, a faktori rizika su godine starosti (vrlo mlade ili starije trudnice), kao i prethodna molarna trudnoća.

Koji su znaci i simptomi molarne trudnoće?

U početku se razvija kao i normalna trudnoća i simptomi koji prate normalnu trudnoću se viđaju i kod molarne trudnoće. U kasnijem toku može doći do pojave krvarenja, mnogo izraženija jutarnja mučnina i povraćanje kao i otok trbuha uz pojavu bolova i težine u trbuhu. Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, laboratorijskog pregleda, ginekološkog pregleda, kao i ultrazvuka koji je najvažniji za dijagnozu.

Može doći do komplikacija u kasnijem stadijumu – skoka krvnog pritiska, preeklampsije, anemije ili ubrzan rad štitne žlezde.

Kakva je terapija?

Terapija podrazumeva završavanje trudnoće kiretažom i slanje materijala na patohistološke preglede radi potvrde dijagnoze.

Nakon intervencije obavezno je praćenje koncentracije humanog horionskog gonadotropina u krvi sledećih šest meseci, zbog mogućnosti zaostatka molarnog tkiva i njegovog daljeg rasta, i posledičnog razvoja gestacijskog trofoblastnog tumora.

ZAKAŽITE PREGLED

Promene na grliću

Promene na grliću

Šta mogu biti promene na grlću? Da li su opasne? Šta se radi kad se nadju?

Ciste na jajniku

Ciste na jajniku

Kako izgledaju ciste na jajniku? Da li se operišu? Koje vrste postoje?

Kondilomi

Kondilomi

Šta su kondilomi i šta ih uzrokuje? Kako se prenose?

Genitalni herpes

Genitalni herpes

Koliko je opasan genitalni herpes? Kako se prenosi? Kako se leči i koliko dugo?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com