Navike i zdravlje srca

Popravljanje stanja funkcije srca ne mora da bude komplikovano – ne mora se menjati kompletan režim života, dovoljno je početi sa osnovnim promenama navika.

Jedna od osnovnih promena je smanjenje količine vremena koje provodimo sedeći – trebalo bi početi sa bar jedan sat fizičkih aktivnosti nedeljno, pa postepeno povećavati vreme provedeno u fizičkim aktivnostima.

Jedite dosta voća i povrća – jedite voće čak i za doručak, potrebno je da unesete bar pet jedinica voća ili povrća tokom dana. Ako vam se jede nešto slatko, umesto toga uzmite jabuku, pomorandžu, grejpfrut…

Krećite se, vežbajte – počnite sa 10 minuta umerenog vežbanja dnevno, pa polako povećavajte na 30 minuta na dan. Oko 60 do 90 minuta fizičke aktivnosti dnevno smanjuje rizik od srčanog oboljenja za 50%! Ne moraju to biti komplikovane vežbe – počnite sa penjanjem stepenicama u vašoj zgradi ili sa šetnjom do nekog cilja. Kako vreme odmiče, biće vam sve lakše da pomerate svoje ciljeve i više se krećete. I ne zaboravite, da se redovnom fizičkom aktivnošču može smanjiti broj tableta koji uzimate, ali ne postoji tableta koja bi zamenila fizičku aktivnost!

Spavajte dovoljno – kvalitetan san je važan za stanje vašeg srca. Nekad nije lako naći mogućnost za duži, neprekinuti san, ali pokušajte da spavate osam sati svake noći.

ZAKAŽI PREGLED

kod interniste

Crevna kandidijaza

Šta su simptomi crevne kandidijaze? Kako izmeniti ishranu? Šta podrazumeva dijeta?

Šta je arterioskleroza?

Kada nastaje arterioskleroza? Koje su posledice ovog poremećaja? Kako se može preduprediti?

Hemoroidi

Šta su hemoridi? Kako nastaju? Šta su faktori rizika? Kako smanjiti rizik od nastanka?

EKG (elektrokardiogram)

Zašto se radi EKG? U kojim slučajevima se savetuje EKG? Koliko dugo traje pravljenje EKG zapisa?

Ezofagitis

Koji su simptomi ezofagitisa? Kako nastaje? Kako se leči? Šta su antacidi?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331

Čekamo vas

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com

Partneri:

     

Osiguravajuće kuće: