Beauty kodeks u menopauzi

Nikada nije kasno početi sa pravilnom negom kože, a u perimenopauzi i menopauziona je posebno važna. Menopauza je period koji suočava ženu sa mnogim novim iskustvima – tada prestaje menstrualni ciklus, telo se menja, teže se gube neželjeni kilogrami, češća je nesanica, učestalije su promene raspoloženja, a i kosa, sluzokoža i koža postaju suvlje.

Zbog smanjenja nivoa polnih hormona i onih štitne žlezde, u komibinaciji sa opadanjem nivoa hijaluronske kiseline i masnog tkiva u potkoži, koža postaje grublja, javlja se crvenilo, kao i suvoća i kože i sluzokože. Smanjuje se i elastičnost, gubi volumen, a moguća jei pojava otoka na licu, posebno u predelu ispod očiju. Javljaju se hiperpigmentacijske fleke tj. tamne mrlje na koži lica i ruku, koje mogu biti uzrokovane izlaganjem sunčevim zracima, kao i hromonskom stimulacijom lučenja melanina u menopauzi. Dolazi do pada tonusa mišića – koža se opušta i stvaraju se bore. Moguće pojave su i suvoća vagine, spuštanje bešike i nevoljno oticanje urina pri naporu, što je takođe posledica dejstva smanjenja nivoa hormona u ovom periodu, popuštanja mišića i sluzokože.

Tokom menopauze važno je bazirati svoj režim nege na kremama, serumima i losionima namenjenim upravo ovom starosnom dobu. Neophodno je korigovati i dotadašnje navike u ishrani – konzumirati dovoljne količine voća i povrća,  vitamina (posebno C i D), smanjiti unos prostih ugljenih hidrata i masti, ali i kofeina, te povećati količinu vode. U cilju ublažavanja osećaja suvoće vagine, moguće je koristiti lokalnu terapiju, lubrikante, kao i hormonsku terapiju, naravno u dogovoru sa lekarom.

Od estetskih tretmana u ovom dobu, kao vrlo efikasne, pokazale su se laserske intervencije – posebno laserski tretman Fotona 4D, zadužen ne samo za zatezanje kože i smanjenje vidljivosti bora, nego i za njen blistav izgled. Osim toga,  i hemijski pilingmezoterapija i PRP – sam ili u kombinaciji sa laserom (kombinacija laser i PRP) – mogu postati deo vašeg redovnog režima nege. Suportivne niti doprinose  smanjenju vidljivosti bora i „podižu“ lice, dok fileri nadoknađuju volumen. U terapiji suvoće vagine i nevoljnog oticanja urina primenjuje se laser – IntimaLase i IncontiLase.

ZAKAŽITE PREGLED

Laserski tretman Fotona 4D

Laserski tretman Fotona 4D

Šta je laserski tretman 4D? Koji su efekti? Koji se laseri koriste? Koliko traje oporavak? Pogledajte video…

Laserska terapija nevoljnog oticanja urina – IncontiLase

Laserska terapija nevoljnog oticanja urina – IncontiLase

Šta je laserska terapija nevoljnog oticanja urina i kome se preporučuje? Najsavremeniji metod lečenja opuštenih zidova vagine, početnih i srednje teških slučajeva nevoljnog oticanja urina jeste laserska intervencija. Ova vrsta intervencije radi se i zbog prevencije...

Lasersko podmlađivanje vagine – RenovaLase

Lasersko podmlađivanje vagine – RenovaLase

Š­ta je suvoća vagine? Suvoća vagine je česta u godinama perimenopauze i kada nastupi menopauza, kao i kod žena koje su bile na terapiji karcinoma dojke, te ginekoloških karcinoma kod kojih su odstrani jajnici . Sem neprijatnog osećaja koji je prisutan sve vreme,...

Perimenopauza

Perimenopauza

Šta je i kada počinje perimenopauza? Koji su znaci? Kako se postavlja dijagnoza? Da li treba terapija?

Posledice menopauze

Posledice menopauze

Šta su posledice promene nivoa hormona u menopauzi? Koje su promene na srcu, kostima, koži?

Menopauza

Menopauza

Šta je menopauza? Kada nastaje? Šta je perimenopauza? Koje su posledice menopauze?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com