Nega pupčanog patrljka

Tokom trudnoće kroz pupčanik do bebe dolaze hranjive materije i kiseonik i omogućavaju njen rast i razvoj bebe. Nakon rođenja, pupčana vrpca više nije potrebna, preseca se i preostaje samo – pupčani patrljak. On obično otpadne tokom prve dve – tri nedelje nakon rođenja, a do je tada potrebno da se pažljivo neguje.

Kako se neguje pupčani patrljak?

Predeo pupka treba da bude čist i suv – ne pokrivajte ga pelenama. Svakodnevno prebrišite patrljak gazom na kojoj je rastvor Octenisepta ili joda i potom ga umotajte u sterilnu gazu.

Pre nego što otpadne, pupak bebe menjaće boju od plavkasto-bele do crne… polako će se sušiti i na kraju otpasti.

Dok pupak ne otpadne dete se čisti prebrisavanjem, ne u kadici.

Kako se kupa beba dok nije otpao pupak?

Prema preporukama Američke Akademije za pedijatriju tokom prvih nedelju do dve nedelje, dok ne otpadne pupak, beba se kupa prebrisavanjem.  Za to je potrebno pripremiti:

– ravnu površinu prekrivenu peškirom na koju ćete položiti bebu

– posudu sa toplom vodom i blagim sapunom ili kupkom

– čistu pelenu

– odeću

Skinutu bebu umotajte u peškir, položite na leđa, namočite mekan sunđer ili tkaninu u vodu sa sapunicom i prebrišite deo po deo bebine kože . Obavezno prebrišite nabore na vratu i rukama, deo iza ušiju, izmedju prstiju. Oči prebrišite običnom vodom od unutra ka spolja. Sapunicu uklonite prebrisavanjem čistom vodom. Izbegavajte predeo pupka.

Znakovi infekcije pupka

Ako je okolna koža crvena, natečena ili se pojavi gnoj obratite se odmah vašem lekaru – potrebno je brzo započeti terapiju kako bi se sprečilo širenje infekcije.

[yuzo_related]

PREPORUČUJEMO

Kada i kako promeniti pelenu

Kada i kako promeniti pelenu

Kako znati kada promeniti pelenu? Kako se menja pelena? Ima li razlike između prepovijanja dečaka i devojčice?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com