Nekoliko navika za zdravu ishranu

Pravilna ishrana je jako važna za pravilan rad organizma i vaše zdravlje. Takođe, ona utiče na raspoloženje i čini da se dobro osećate. Evo nekoliko malih promena koje možete da uvedete u svakodnevnom životu koje će imati velike rezultate:

  1. VODA

čini 80% našeg tela i učestvuje u svim procesima koji se u njemu dešavaju. Zato je neophodno unositi bar 1,5-2l vode dnevno. Dobro je početi dan čašom tople vode da bi se pokrenuo metabolizam.

  1. TAJMING

Bitno je i kada se koja vrsta hrane uzima. U različito doba dana potrebne su nam različite vrste namirnica. Za početak dana trebaju nam složeni ugljeni hidrati koji se sporo razlažu i obezbeđuju nam mnogo energije (ovsene pahuljice, crni hleb…)

Ručak i večera treba da se sastoje iz proteina i vlakana koje dobijamo iz mesa i povrća.

Ne preporučuje se da se večera neposredno pre spavanja jer to ometa metabolizam i procese koji se odvijaju dok spavamo.

  1. JEDITE MANJE PORCIJE, ČEŠĆE

Važno je da se ne preskaču obroci i užine. Trudite se da jedete na 3-4 sata i da između tih obroka ništa ne uzimate. Ti razmaci omogućuju nam da se hrana svari, a da metabolizam ostane brz.

  1. JEDITE POLAKO

Za dobro varenje važno je polako unositi hranu. Trudite se da spustite viljušku i nož posle svakog zalogaja i da ih ne uzimate dok potpuno ne sažvaćete i ne progutate prethodni zalogaj. Tako ćete videti i da vam je mnogo manje hrane potrebno da biste se najeli nego što mislite.

  1. PRIRODNA HRANA

Trudite se da što manje jedete prerađenu hranu. Preradom hrana gubi svoje hranljive vrednosti. Pri kupovini pogledajte sastav proizvoda. Ako ima mnogo reči koje ne razumete to znači da ima mnogo aditiva i veštačkih sastojaka koje vaš organizam neće moći da iskoristi.

Kako unositi dovoljno vode, ali stvarno?

Kako unositi dovoljno vode, ali stvarno?

A zašto nam je to uopšte važno? Jako je važno – voda je ključ za dobar rad svih organa. Važna je i za imunitet, a nezamenljiva za sjajn ten. Unosom odgovarajuće količine vode održava se adekvatna telesna masa. Zato – morate biti sigurni da uvek pijete dovoljno vode!...

Kalcijum

Kalcijum

Kalcijum je važan za zdrave kosti tokom ceog života, ali pre no što počnete sa suplementacijom kalicjuma, važno je da znate ko treba da ga uzima, koliko, kada i koju vrstu. Doza kalcijuma zavisi od pola i starosti. Preporučena dnevna doza za muškarce izmedju 19 i 70...

Vitamin C

Vitamin C

Vitamin C (askorbinska kiselina) je vitamin rastvorljiv u vodi koji doprinosi normalnom rastu i razvoju, apsorpciji gvoždja i antioksidativnim procesima. S obzirom da telo ne može da proizvodi ili da skladišti vitamin C, neophodno je unositi ga hranom u dovoljnim...

Suve usne i njihova nega

Suve usne i njihova nega

Suve i osetljive usne mogu biti problem kako zimi, tako i leti. Da biste smanjili mogućnost isušivanja usana, uvek ih zaštitite – pre izlaska nanesite hidratantnii krem ili balzam sa zaštitnim faktorom koji je bar 15 i pokrijte usta šalom ako je hladno. Ako morate da...

Suva koža

Suva koža

Suva koža može predstavljati problem, a uzorci obuhvataju vremenske uslove, sredstva za higijenu, način nege, izlaganje sunčevim zracima i tip kože. Koža je najsuvlja zimi, kada su niske temperature i vlažnost vazduha, ali problem može biti i ako je temperatura jako...

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com