Nepravilan rad srca

Aritmija predstavlja poremećaj srčanog ritma – srce može da radi previše brzo, suviše sporo, ili da nema regularan ritam. Ono normalno kuca ravnomerno i ujednačeno, sa oko 60 do 100 otkucaja u minuti. Impuls za rad srca stvara se u tzv. sinusnom čvoru smeštenom u srčanoj pretkomori. Iregularni otkucaji, neujednačen rad srca, naziva se aritmija i može biti posledica poremećaja ritma koji postaje neujednačen, ili poremećaja frekvence – broja otkucaja, kada rad srca postane ubrzan ili usporen.

Aritmija se može osetiti kao osećaj treperenja u grudima, bola u grudima, nedostatak vazduha, a mogu se javiti i vrtoglavice i nesvestice.

Aritmije mogu biti posledica različitih srčanih oboljenja (oboljenja srčanog mišića, povrede tkiva srca nakon srčanog udara, poremećaja u stvaranju i sprovođenju ritma kroz srce….). Takođe, mogu se javiti i kod zdravog srca. Nekada njihov uzročnik može biti stres, previše kofeina, nikotina ili fizičkog napora. One se javljaju se poremećaja ravnoteže elektrolita u krvi (natrijuma i kalijuma), malokrvnosti, nepravilnog rada štitaste žlezde, oboljenja organa za varenje (povraćanje, prolivi, dijafragmalna hernija…) itd.

Mogu poticati iz pretkomore srca (tada su obično bezazlene, osim u slučaju patoloških kontrakcija pretkomore – atrijalne fibrilacije i flatera ˗ koje se najčešče javljaju kod ljudi sa srčanim, ali i plućnim oboljenjem) i iz komore srca, kada mogu biti znak oboljenja (naročito ako je u pitanju komorska tahikardija). Tada je neophodan pregled kod kardiologa koji će proceniti da li postoji potreba za terapijom i koja je najadekvatnija. Fibrilacija komora (komore kod ovog poremećaja ne mogu normalno da se kontrahuju i srce ne može da pumpa odgovarajuću količinu krvi ka telu) jeste stanje koje zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Kod bradiaritmije srce radi sporije i nepravilno.

Poremećaj funkcije sinusnog čvora karakteriše usporen ili ubrzan rad srca, koji može biti praćen krizama svesti, i zahteva terapiju. U nekim slučajevima i ugrađivanje pejsmekera.

Posebna vrsta nepravilnog srčanog rada su srčani blokovi – javljaju se kod blokade električnih impulsa srca na njihovom putu od sinusnog čvora do komora. Blok I stepena ne zahteva terapiju, dok blokovi II i III stepena mogu biti praćeni krizama svesti i često je zahtevaju, što takođe podrazumeva ugrađivanje pejsmekera.

Postoje i druge vrste nepravilnog srčanog rada, doduše znatno ređe od navedenih. Ukoliko imate poremećaj srčanog ritma, neophodno je da se javite kardiologu radi procene daljih koraka u dijagnostici i terapiji.

ZAKAŽI PREGLED

Trobocitopenija

Trobocitopenija

Šta je trobocitopenija? Koji su simptomi? Kako se leči?

Rak debelog creva

Rak debelog creva

Koji su faktori rizika za rak debelog creva? Koji su simptomi? Kada se savetuje skrinig?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com