Novorođenačke akne

Novorođenačke akne se javljaju na koži lica kod oko 20% novorodjenčadi, najčešće između 3. i 4. nedelje života, bezopasne su, prolaze same od sebe, i ne ostavljaju nikakve ožiljke.

Kako novorodjenčke akne izgledaju?

To su male crvene bubuljice, ponekada sa beličastim završetkom na vrhu i u 99% slučajeva se javljaju samo po licu, najčešće na čelu, obrazima i bradi.

Zbog čega nastaju?

Nije u potpunosti jasno zbog čega nastaju novorodjenačke akne –  smatra se da su uzrokovane hormonalnim promenama kod bebe nakon rođenja.

Koliko dugo traju?

Spontano prolaze u roku od mesec dana, ređe za tri-četiri meseca.

Da li su bolne?

Iako promene po koži, posebno ako su raširene, izgledaju bolno, one bebi ne smetaju i nisu bolne.

Da li postoji poseban lek za novorodjenačke akne?

Ne postoji nikakva specijalna i posebna terapija koju treba primeniti. Treba imati na umu da razni preparati mogu samo pogoršati stanje ili čak ostaviti nepotrebne ožiljke na nježnoj bebinoj koži.

Šta raditi ako beba ima novorođenačke akne?

Važno je kožu održavati čistom i negovati je. Koža lica treba da je čista, nekoliko puta dnevno treba oprati lice čistom toplom vodom i blagim sapunom za bebe, nakon toga posušiti kožu lica bebe blagim dodirima čistim ubrusom. Akne ne treba istiskivati i pritiskati, kako ne bi došlo do iritacije ili infekcije kože. Izbegavati upotrebu losiona ili ulja. Ako se inficiraju ili koža postane iritirana, javite se pedijaru.

Kada je potrebno da se javimo lekaru?

Ako akne ne nestaju ili nestaju pa nastaju nove, ako se spajaju i šire, uz razvoj otoka, raširenog crvenila, pojavu sekreta, bola na dodir, naročito ako je beba klonula, ima slabiji apetit, povraća ili ima veći problem sa spavanjem (pospanost ili razdražljivost), javite se svom pedijatru kako bi se obavio pregled, isključila infekcija propisala odgovarajuća terapija, ako je potrebno. Ako su promene drugačije od opisanih javite se lekaru kako bi se utvrdilo o čemu se radi.

Novorođenačke akne treba razlikovati od drugih promena na bebinoj koži.

[yuzo_related]

PREPORUČUJEMO

Kada i kako promeniti pelenu

Kada i kako promeniti pelenu

Kako znati kada promeniti pelenu? Kako se menja pelena? Ima li razlike između prepovijanja dečaka i devojčice?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com