Oblačenje u trudnoći

Odeća – dobijanje na težini tokom trudnoće je neizbežno, kao i promena izgleda tela, a nekad je vrlo teško pomiriti se sa činjenicom da više ne možete da obučete ništa što ste do sada nosili. Nije lako ni kupiti odeću – izbor odeće za trudnicu nije veliki. S obzirom da odeću nećete nositi kasnije, te da ćete se sigurno truditi da se vratitie na težinu od pre trudnoće treba birati pametno, ne kupovati mnogo, kao i planirati kupovinu tako da može da se koristi tokom više godišnjih doba. Razgovarajte sa drugaricama koje su bile trudne, preuzmite odeću koja njima više ne treba – sigurno ćete naći nešto za sebe. Kupovati previše odeće koju ćete koristiti svega nekoliko meseci nije naročito isplativo, tim pre što to nije uvek i nešto što biste odabrali da niste trudni, nego samo nešto što možete da nađete. Ipak, ne zaboravite da ni tokom prvih nekoliko meseci posle porodjaja verovatno nećete moći da nosite sve što ste nosili pre trudnoće, tako da planirajte da nešto od odeće koju ste nosili tokom trudnoće bude i za sezonu koja tek dolazi, ne vraćajte odeću odmah onima od kojih ste je uzeli. Umesto da odmah kupujete odeću za trudnice, pozajmite suprugove košulje, koje možete nositi preko širih pantalona, a ako se odlučujete da kupite i trudničku odeću, uvek kupite što širi gornji deo, da ga možete nositi tokom cele trudnoće.

Čarape – Nemojte nositi stvari koje vas mogu stezati, poput uskih kaiševa, podvezica ili zokni i čarapa. Ako imate proširene vene obavezno nosite posebne čarape za trudnice koje imaju i tu namenu, a oblačite ih pre nego što ustanete iz kreveta.

Grudnjak: vrlo važan deo odeće koji je potrebno pažljivo odabrati. Izaaberite model koji može da se podešava, da bi u svakom periodu trudnoće mogao adekvatno da podržava grudi. Treba da bude od prirodnog materijala, sa dovoljno širokim bretelama koje mogu da podržavaju uvećane grudi. Kombinacija grudnjaka koji može da se nosi tokom trudnoće, ali ima i mogućnost otvaranja prednjeg dela, što je praktično za sisanje je odlična.

Donji veš: gaćice treba da budu od prirodnog materijala, a uglavnom imaju I nešto jači prednji deo, koji istovremeno može i da bude “podrška” stomaku.

Kupaći kostim: uzmite kupaći kostim posebno za trudnice, koji imaju ojačanja u proširenom delu namenjenom trbuhu I u kojima će vam biti I udobnije I bolje ćete izgledati nego da pokušavate da se uvlačite u svoje stare kupaće.

Cipele: stopala su tokom trudnoće uglavnom malo uvećaju, pa uzmite udobnije i mekše cipele. Izbegavajte visoke štikle – odlučite se za cipele sa petom srednje veličine, stabilnom, u kojima će vam biti i udobno i nećete gubiti ravnotežu. Izbegavajte cipele na šniranje ili one koje se vezuju oko noge.

ZAKAŽITE PREGLED

Vakcinacija u trudnoći

Vakcinacija u trudnoći

Koje vakcine se smeju dobijati u trudnoći? Da li se tokom sezone gripa savetuje vakcinacija?

Antibiotici u trudnoći

Antibiotici u trudnoći

Kako se klasifikuju antibiotici u trudnoći? Koje klase antibiotika se smeju uzimati u trudnoći?

Putovanje u trudnoći

Putovanje u trudnoći

Da li se sme putovati u trudnoći? Koliko daleko? Koje prevozno sredstvo je najsigurnije?

Intimni odnosi u trudnoći

Intimni odnosi u trudnoći

Da li su intimni odnosi u trudnoći dozvoljeni? Da li je normalno imati povećanu želju za seksom?

Spavanje u trudnoći

Spavanje u trudnoći

Koji su najbolji položaji za spavanje u trudnoći? Kako lakše zaspati? Da li se sme piti kafa?

Nega u trudnoći

Nega u trudnoći

Da li se radi manikir u trudnoći? Može li depilacija voskom? Kako se farbati? Kako negovati kožu?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Prijava na e-bilten
KONTAKT

Adresa:

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Telefoni:

+381 (0)21 55 13 31 +381 (0)63 69 11 89 +381 (0)21 300 76 59

Radno vreme:

Pon – Pet 08:00h – 20:00h Sub 8:00h – 13:00h

E-mail:

info@poliklinikanovakov.com

Osiguravajuće kuće: