Oplodnja

Do ovulacije dolazi oko 14. dana pre sledeće menstruacije. Posle ovulacije jajna ćelija putuje jajovodom ka materici. Ako nije oplođena, apsorbuje se u telu, a poslednjeg dana ciklusa u kome nije došlo do oplodnje, unutrašnji sloj materice izlazi sa krvarenjem. Ako dođe do oplodnje, oplođena jajna ćelija se „ugnjezdi“ za unutrašnji sloj uterusa i počinje da raste.

Oplodnja predstavlja spajanje jajne ćelije i spermatozoida koje za posledicu ima trudnoću. Kada se jajna ćelija oslobodi iz folikula, spermatozoid može da je oplodi. Spermatozoidi se prave u testisima muškarca. Kada je spermatozoid zreo, izlazi iz testisa kroz male cevaste organe i meša se sa tečnošću koja se stvara u prostati, a ta mešavina se zove semena tečnost. Kada tokom odnosa muškarac ejakulira, semena tečnost kroz uretru, koja prolazi kroz penis, izlazi u vaginu. Za razliku od muškarca, kod koga je orgazam preduslov za izlazak sprematozoida, žena ne mora da doživi orgazam da bi ostala u drugom stanju.

Kada muškarac ejakulira u vaginu, sperma ide kroz grlić u matericu, a onda u jajovode. Tamo spermatozoidi mogu da žive do tri dana, nekad i duže. Ako se spermatozoid spoji sa jajnom ćelijom u jednom od jajovoda, dolazi do oplodnje.

Oko 85% žena koje imaju nezaštićene odnose biće trudne u roku od jedne godine, a odnosi u periodu oko ovulacije povećavaju šanse za trudnoću.

Postoji nekoliko načina da se utvrdi kada je ovulacija. Jedan od njih je da izračunate kada treba da dobijete sledeću menstruaciju i onda da brojite unazad 14 dana. Na primer, u ciklusu koji traje 30 dana, ovulacija je 16. dana ciklusa. Da biste koristili ovaj metod, morate znati koliko obično traje vaš ciklus.

Ovulaciju možete utvrditi i praćenjem promena u količini i izgledu cervikalne sluzi – u periodu oko ovulacije ona postaje rastegljivija i ima je više.

Još jedan način utvrđivanja ovulacije je praćanje tzv. “bazalne temperature”. Kod većine žena u periodu neposredno nakon ovulacije dođe do blagog porasta telesne temperature. Temperatura se meri svakog dana pre ustajanja, vrednosti se zapisuju, na osnovu njih se pravi grafikon, a na osnovu njega, prateći kada dolazi do skoka temperature, utvrđuje se kada je ovulacija.

Postoje i komercijalni testovi za otkrivanje momenta ovulacije, na osnovu skoka određenih hormona.

ZAKAŽITE PREGLED

Utvrđivanje trudnoće

Utvrđivanje trudnoće

Kako se utvrđuje trudnoća? Koji su znaci? Kada se radi test? Kako se radi test na trudnoću?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com