Izostanak menstruacije

Policistični jajnici i insulinska rezistencija

Dijagnostikovani su mi policistični jajnici i insulinska rezistencija. Šta je uzok ovom oboljenju jajnika i kako se leči? Da li i koliko ova dijagnoza može biti prepreka da ostanem u drugom stanju?
Hvala unapred, Svetlana J. iz Vršca.

Poštovana Svetlana,

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) najčešći je endokrinološko – ginekološki poremećaj kod žena i pogađa 5 do 10 odsto žena reproduktivne dobi. PCOS se osim cističnih promena na jajnicima karakteriše poremećajima menstrualnog ciklusa i povišenim nivoom muških polnih hormona i usko je povezan sa neosetljivošću na insulin zbog čega je učestalije obolevanje od šećerne bolesti u kasnijoj životnoj dobi. Tačan uzrok nastanka ovog stanja nije u potpunosti poznat ali se povezuje se genetskom predispozicijom, gojasnošću, hiperinsulinemijom (povišenim nivoom insulina u krvi) i načinom života. Lečenje ovog sindrom je multidisciplinrano te pored ginekologa uključuje i internistu endokrinologa. Terapija podrazumeva kako primenu lekova tako i promenu životnih navika. Prvenstveno korekcija ishrane u vidu prestanka unosa koncentrovanih ugljenih hidrata (šećera), regulisanje telesne težine i fizička aktivnost. Postoje i dijetetski proizvodi koji sadrže supstancu mioinozitol koji smanjuje nivo insulin u krvi i tako reguliše insulinsku rezistenciju. Od lekova se najčešće primenjuju preparati metformina. Sindrom policističnih jajnika je čest razlog nemogućnosti začeća jer u sklopu ovog sindroma ne dolazi do oslobađanja zrele jajne ćelije spremne za oplodnju u toku svakog ciklusa. Obzirom na tegobe i simptome u sklopu ovog sindroma, povećan rizik za nastanak šećerne bolesti i mogućnost neplodnosti savetujemo Vam redovne kontrole i započinjanje lečenja.

ZAKAŽITE PREGLED

Laserski tretman Fotona 4D

Laserski tretman Fotona 4D

Šta je laserski tretman 4D? Koji su efekti? Koji se laseri koriste? Koliko traje oporavak? Pogledajte video…

Laserska nega nogu i stopala

Laserska nega nogu i stopala

Kako se osloboditi gljivica na noktima? Kako bradavice? Šta uklanja proširene kapilare? A žuljeve? Kako do glatkih nogu bez dlaka?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com