Posledice menopauze

Nakon nastupanja menopauze, povećava se rizik od nekih stanja:

  • Kardiovaskularna oboljenja –estrogen štiti ženu od kardiovaskularnih oboljenja i kada njegov nivo opada, ta vrsta zaštite prestaje. Kardiovaskularna oboljenja su vodeći uzrok smrti kako kod muškaraca, tako i kod žena posle menopauze i zato je važno redovno vežbati, održavati odgovarajuću telesnu masu i hraniti se zdravo, a posebno održavati normalan nivo holesterola i krvnog pritiska.
  • Osteoporozakod osteoporoze kosti postaju krte i slabe, što vodi povećanju rizika od preloma, posebno kuka, zglobova i kičmenog stuba.
  • Urinarna inkontinencijagubljenjem elastičnosti vagine i uretre može doći do nevoljnog oticanja urina pri naporu – kijanju, kašljanju, trčanju ili podizanju težih predmeta, kao i do češćih urinarnih infekcija. Razgovarajte sa svojim ginekologom o vežbama koje mogu pomoći da se tegobe odlože ili smanje (Kegelove vežbe), kao i laserskim intervencijama koje mogu da uklone ili smanje tegobe, kao i hirurškim intervencijama.
  • Intimni odnosi – u postmenopauzi česta je suvoća vagine, smanjenje elastičnosti vagine i sledstvena oskudna krvarenja i tegobe pri intimnim odnosima, kao i pad želje za seksualnim odnosima. Kod suvoće vagine mogu pomoći vaginalne hidratantne kreme i lubrikanti bazirani na vodenim rastvorima, dok proizvode sa glicerinom treba izbegavati jer, ukoliko postoji osetljivost, može da dođe do osećaja pečenja i neprijatnosti. Ukoliko sam lubrikant nije dovoljan, može se pokušati sa lokalnim estrogenskim terapijama, ali samo nakon konsultacije sa lekarom.
  • Gojaznost – često se u perimenopauzi i postmenopauzi dobije na težini, jer se usporava metabolizam i zato je potrebno paziti na ishranu i vežbati više, da bi se održavala normalna telesna masa.

ZAKAŽITE PREGLED

kod ginekologa

Rana menopauza

Menopauza je neizbežan i ireverziblian deo procesa opšteg starenja organa reproduktivnog sistema svake žene, posle čega dolazi do gubitka redovnog menstrualnog krvarenja. Većina žena ulazi u period menopauze oko 50. godine života, a neke imaju normalne cikluse čak do...

Smanjeni libido

Šta je smanjen libido? Libido je - u širem smislu – vrsta psihičke energije, a u užem želja – nagon - za zadovoljavanje seksualnog nagona. Ovaj nagon je vrlo individualan, zavisi od pola, vaspitanja, raspoloženja, stanja, medjusobnih odnosa unutar partnerske...

Menopauza i aritmija

Zašto se nekad u menopauzi javlja nepravilan rad srca? Da li je to opasno? Kada treba potražiti savet lekara?

Promene na grliću

Šta mogu biti promene na grlću? Da li su opasne? Šta se radi kad se nadju?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331

Čekamo vas

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com

Partneri:

     

Osiguravajuće kuće: