Posledice menopauze

Nakon nastupanja menopauze, povećava se rizik od nekih stanja:

  • Kardiovaskularna oboljenja –estrogen štiti ženu od kardiovaskularnih oboljenja i kada njegov nivo opada, ta vrsta zaštite prestaje. Kardiovaskularna oboljenja su vodeći uzrok smrti kako kod muškaraca, tako i kod žena posle menopauze i zato je važno redovno vežbati, održavati odgovarajuću telesnu masu i hraniti se zdravo, a posebno održavati normalan nivo holesterola i krvnog pritiska.
  • Osteoporozakod osteoporoze kosti postaju krte i slabe, što vodi povećanju rizika od preloma, posebno kuka, zglobova i kičmenog stuba.
  • Urinarna inkontinencijagubljenjem elastičnosti vagine i uretre može doći do nevoljnog oticanja urina pri naporu – kijanju, kašljanju, trčanju ili podizanju težih predmeta, kao i do češćih urinarnih infekcija. Razgovarajte sa svojim ginekologom o vežbama koje mogu pomoći da se tegobe odlože ili smanje (Kegelove vežbe), kao i laserskim intervencijama koje mogu da uklone ili smanje tegobe, kao i hirurškim intervencijama.
  • Intimni odnosi – u postmenopauzi česta je suvoća vagine, smanjenje elastičnosti vagine i sledstvena oskudna krvarenja i tegobe pri intimnim odnosima, kao i pad želje za seksualnim odnosima. Kod suvoće vagine mogu pomoći vaginalne hidratantne kreme i lubrikanti bazirani na vodenim rastvorima, dok proizvode sa glicerinom treba izbegavati jer, ukoliko postoji osetljivost, može da dođe do osećaja pečenja i neprijatnosti. Ukoliko sam lubrikant nije dovoljan, može se pokušati sa lokalnim estrogenskim terapijama, ali samo nakon konsultacije sa lekarom.
  • Gojaznost – često se u perimenopauzi i postmenopauzi dobije na težini, jer se usporava metabolizam i zato je potrebno paziti na ishranu i vežbati više, da bi se održavala normalna telesna masa.

ZAKAŽITE PREGLED

Laserski tretman Fotona 4D

Laserski tretman Fotona 4D

Šta je laserski tretman 4D? Koji su efekti? Koji se laseri koriste? Koliko traje oporavak? Pogledajte video…

Laserska terapija nevoljnog oticanja urina – IncontiLase

Laserska terapija nevoljnog oticanja urina – IncontiLase

Šta je laserska terapija nevoljnog oticanja urina i kome se preporučuje? Najsavremeniji metod lečenja opuštenih zidova vagine, početnih i srednje teških slučajeva nevoljnog oticanja urina jeste laserska intervencija. Ova vrsta intervencije radi se i zbog prevencije...

Lasersko podmlađivanje vagine – RenovaLase

Lasersko podmlađivanje vagine – RenovaLase

Š­ta je suvoća vagine? Suvoća vagine je česta u godinama perimenopauze i kada nastupi menopauza, kao i kod žena koje su bile na terapiji karcinoma dojke, te ginekoloških karcinoma kod kojih su odstrani jajnici . Sem neprijatnog osećaja koji je prisutan sve vreme,...

Perimenopauza

Perimenopauza

Šta je i kada počinje perimenopauza? Koji su znaci? Kako se postavlja dijagnoza? Da li treba terapija?

Menopauza

Menopauza

Šta je menopauza? Kada nastaje? Šta je perimenopauza? Koje su posledice menopauze?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com