Povraćanje i mučnina u trudnoći

Da li je svim trudnicama muka na početku trudnoće?

Povraćanje i mučnina u trudnoći nije problem svim trudnicama, ali većini, nažalost jeste. I, mada se misli da se mučnina javlja samo ujutro, trudnice znaju da to nije uvek istina, jer se može desiti da im je muka preko celog dana, pa i uveče. Kod nekih se to stanje ograničava na povremen osećaj koji ne smeta mnogo, a kod nekih se komplikuje povraćanjem, koje može da bude povremeno, ili da se pogorša toliko da zahteva smeštanje u bolnicu i nadoknadu tečnosti.

Šta je uzrok muke i povraćanja na početku trudnoće?

Tačan uzrok muke i povraćanja se ne zna, ali se smatra da su ove tegobe povezane sa hormonskim promenama. Najčešće mučnina u trudnoći počinje posle sedme nedelje, ali može i ranije, a traje obično do 14. nedelje, s tim što se, retko, može produžiti i do kraja trudnoće.

Da li je opasno ako povraćam?

Samo povraćanje iscrpljuje, ali ne ugrožava trudnoću ukoliko se i dalje može jesti i nadoknađivati tečnost. Ako tokom dana ima više od pet ili šest epizoda povraćanja, ne unosi se hranu ni voda, gubi na težini i manje mokri, povraćanje može biti opasno jer može doesti do dehidratacije. U tom slučaju treba se javiti lekaru koji procenjuje da li je potreban prijem u bolnicu, da bi se nadoknadila tečnost, infuzijama, sa vitaminima.

Šta da radim kada mi je muka?

Nema načina da se spreči mučnina u trudnoći i povraćanje, ali se može smanjiti učestalost i intenzitet tegoba. Unos manjih oborka, češćih, ne previše začinjene hrane koja nema intenzivan miris. Treba piti dosta tečnosti, a probajte da doručkujete pre nego što ustanete iz kreveta. Kada ležite, ustanite sporije, nemojte praviti nagle pokrete. Izbegavajte napitke sa kofeinom i alkohol, nemojte pušiti niti boraviti u prostorijama u kojima se puši. Ako ne možete da jedete pravu hranu, prebrodite krizu muke ponekim slanim štapićem, slanim keksom ili tostom. Što više vremena provodite na svežem vazduhu, umereno šetajte. Muku možete samnjiti vitaminom B6, tri puta dnevno, kao i đumbirom, prirodnim ili u tabletama.

ZAKAŽITE PREGLED

Trudnoća i proširene vene

Trudnoća i proširene vene

Zašto je važno obratiti pažnju na proširene vene u trudnoći? Kako prevenirati njihovu pojavu? Kako odabrati prave medicinske kompresivne čarape?

Bolovi u leđima u trudnoći

Bolovi u leđima u trudnoći

Zašto je bol u donjem delu leđa čest u trudnoći? Da li je bol koji se širi ka nozi opasan? Sme li masaža?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Prijava na e-bilten
KONTAKT

Adresa:

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Telefoni:

+381 (0)21 55 13 31 +381 (0)63 69 11 89 +381 (0)21 300 76 59

Radno vreme:

Pon – Pet 08:00h – 20:00h Sub 8:00h – 13:00h

E-mail:

info@poliklinikanovakov.com

Osiguravajuće kuće: