Premenstrualni sindrom (PMS)

Šta je premenstrualni sindrom (PMS)?

Premenstrualni sindrom (PMS) je skup psihičkih i emocionalnih  simptoma  koji  se javljaju oko dve nedelje  pre  mestruacije, a intenziviraju neposredno pred menstrucaiju. Kada nastupi menstrualno krvarenje ovi simptomi se povlače.

Kako prepoznati simptome premenstrualnog sindroma?

Simptomi su različiti i mogu da obuhvataju promene  raspoloženja, depresiju, nervozu, strah, umor, nesanicu, glavobolju, pojačan apetit, pojavu otoka – najčešće stopala,  šaka, trbuha, bol i napetost u dojkama.

Kod nekih žena se javljaju  svi,  a kod  nekih  samo  pojedini  simptomi,  u  manjoj  ili  većoj  meri. Češće  se javlja  kod  gojaznih  žena, koje  se ne kreću dovoljno i ne bave fizičkom aktivnošću, kao i kod onih koje su izložene stresnom načinu  života.

Kako  sprečiti ili smanjiti simptome PMS-a?

Simptomi se ne mogu uvek potpuno ukloniti, ali se mogu smanjiti. Potrebno  je promeniti  ustaljene navike – pojačati fizičku  aktivnost, promeniti ishranu – smanjiti  unos šećera, soli, kafe i napitaka sa kofeinom, alkohola, a povećati unos  integralnih žitarica i koštunjavog  voća. Povećanje  fizičke  aktivnosti  i  bavljenje  sportom smanjiće stres i uspostaviti  psihičku  ravnotežu, koja je pokretač za smanjivanje tegoba. Može se pokušati i sa vitaminskom suplementacijom – magnezijumom, kalcijumom, vitaminom D, izoflavonima, gingko bilobom, ekstraktom polena,  koji pomažu u smanjenju simptoma.

U težim  slučajevima potrebna je pomoć u vidu psihoterapije ili lekova. Razgovarajte sa svojim lekarom o mogućnosti hormonske terapije, jer ona smanjuje ili uklanja simptome PMS-a.

ZAKAŽITE PREGLED

Promene na grliću

Promene na grliću

Šta mogu biti promene na grlću? Da li su opasne? Šta se radi kad se nadju?

Ciste na jajniku

Ciste na jajniku

Kako izgledaju ciste na jajniku? Da li se operišu? Koje vrste postoje?

Kondilomi

Kondilomi

Šta su kondilomi i šta ih uzrokuje? Kako se prenose?

Genitalni herpes

Genitalni herpes

Koliko je opasan genitalni herpes? Kako se prenosi? Kako se leči i koliko dugo?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com