Izostanak menstruacije

Prevremena menopauza i hormonska terapija

Od pre tri godine koristim hormonsku terapiju zbog prevremene menopauze u koju sam ušla sa 40 godina. Prve godine sam koristila climen tablete, ali one mi više ne odgovaraju, jer su počele grudi da me bole od njih, i to konstantno. Onda sam prešla na trisequence, koji mi je odgovarao sve do prošlog meseca, desetak dana pre menstruacije kada sam opet počela da osećam bolove u grudima. Inače, ranije nikad nisam imala tako izražene simptome u tom predmenstrualnom periodu. Zašto mi se to dešava? Osim toga, užasno sam razdražljiva i depresivna i čini mi se da je sve to od tih tableta. Endokrinolog mi predlaže da pređem na upotrebu hormonskih flastera, ali u našim apotekama ih uopšte nema. Da li sa flasterima ne bi bilo ovih negativnih nuspojava?

Hvala unapred,
ČItateljka iz Novog Beograda

Poštovana,

Menopauza predstavlja niz fizioloških promena koje nastupaju kod svake žene a u suštini znači prestanak menstruacije i samim tim završetak reproduktivne sposobnosti žene. Uzrok menopauze je postepeno iscrpljivanje funkcije jajnika što na kraju dovodi do smanjenog stvaranja ženskih polnih hormona – estrogena i progesterone. Sve ovo dovodi do prestanka menstrualnog ciklusa, pojave valunga, nesanice, umora, glavobolje, promene raspoloženja i smanjene gustine koštanog tkiva tj osteoporoze. Hormonska supstituciona terapija (HST) podrazumeva primenu hormonskih preparata u cilju ublažavanja navedenih tegoba, usporavanja ili sprečavanja osteoporoze i sveukupnog poboljšanja kvaliteta života žene. Najčešći neželjeni efekti su mučnina, glavobolja, nadutost, zadržavanje tečnosti u organizmu i napetost dojki, i obično su prolazni. Mogu se ublažiti ili eliminisati promenom vrste, doze ili načina upotrebe hormonskog preparata. Hormonski flasteri su hormonski preparati u vidu intradermalnih flastera koji se lepe na kože (najćešće donjeg dela trbuha i butni deo ili nadlakticu) i tako ostaju na koži 3 do 7 dana. Neki od tih flastera imaju minimalne doze estrogena koji uklanjaju neprijatnosti menopauze. Prednosti flastera su ti što se kontinuirano oslobađaju odgovarajuće doze estrogena koje približno imitiraju hormonsku funkciju jajnika, izbegavaju se gastrointestinalna neželjena dejstva i komofornost primene. Bitno je da znate da je odgovor organizma na primenu hormonskih preparata u vidu tegoba individualan i može varirati kako od osobe do osobe tako i u zavisnosti od preparata koji se koristi. Primena ovog oblika preparata ne garantuje da će vaše tegobe u potpunosti prestati. Uprkos tome, savetujemo Vam da probate sa primenom hormonskih flastera u nadi da će Vam pomoći.

ZAKAŽITE PREGLED

Laserski tretman Fotona 4D

Laserski tretman Fotona 4D

Šta je laserski tretman 4D? Koji su efekti? Koji se laseri koriste? Koliko traje oporavak? Pogledajte video…

Laserska nega nogu i stopala

Laserska nega nogu i stopala

Kako se osloboditi gljivica na noktima? Kako bradavice? Šta uklanja proširene kapilare? A žuljeve? Kako do glatkih nogu bez dlaka?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com