Prolaps materice

Šta je prolaps materice?

Prolaps materice predstavlja spuštanje materice ispod nivoa njenog normalnog položaja u maloj karlici. Nastaje zbog slabosti mišića karličnog dna, koji ne pružaju dovoljnu potporu materici, i dovode do njenog spuštanja u vaginu odnosno ispadanja materice izvan vaginalnog ulaza. Može biti izolovana ili da postoji zajedno sa cistocelom. Može se javiti kod žena svih starosnih dobi, ali se najčešće javlja u postmenopauzi kod žena koje su imale jedan ili više vaginalnih porođaja.

Koji su uzroci?

Trudnoća, težak vaginalni porođaj kao i rađanje velike bebe doprinose slabosti mišića karličnog dna. Smanjena količina estrogena u organizmu u periodu postmenopauze značajno utiče na popuštanje zategnutosti mišića i ligamenata karličnog dna, što zajedno sa gubitkom kolagena i elastičnih vlakana u vaginalnom zidu dovodi do češće pojave prolapsa kod starije populacije. Kao značajni faktori rizika pominje se i gojaznost kao i podaci o pojavi prolapsa materice u porodici.

Koji su simptomi?

Simptomi zavise od stepena prolapsa, a najčešći su osećaj težine u maloj karlici i pritiska prema dole. Nekada se kao prvi simptom može javiti i stres urinarna inkontinencija, odnosno nevoljno oticanje urina, koje se karakteristično javlja pri naporu ili prilikom kijanja, kašljanja i remeti kvalitet života. Osećaj široke vagine i gubitak tonusa vaginalnih zidova takođe utiču i na kvalitet seksualnih odnosa.

Kako se postavlja dijagnoza?

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamnestičkih podataka, kliničke slike i ginekološkog pregleda, a terapija zavisi od stepena prolapsa. U prevenciji prolapsa uterusa značajnu ulogu imaju Kegelove vežbe za zatezanje mišića karličnog dna, kao i smanjenje telesne težine. Cistocela se može rešavati laserom.

Kakva terapija se preporučuje?

U terapiji se koristi primena vaginalnih pesara koji pružaju potporu i drže uterus u svojoj normalnoj poziciji. Kod primene pesara veoma je važna i pravilna nega i održavanje higijene jer dugotrajna primena nosi rizik od infekcija.

Najteži slučajevi rešavaju se klinički.

ZAKAŽITE PREGLED

Promene na grliću

Promene na grliću

Šta mogu biti promene na grlću? Da li su opasne? Šta se radi kad se nadju?

Ciste na jajniku

Ciste na jajniku

Kako izgledaju ciste na jajniku? Da li se operišu? Koje vrste postoje?

Kondilomi

Kondilomi

Šta su kondilomi i šta ih uzrokuje? Kako se prenose?

Genitalni herpes

Genitalni herpes

Koliko je opasan genitalni herpes? Kako se prenosi? Kako se leči i koliko dugo?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com