Promene na koži novorođenčeta

Sem akni novorodjenčeta, postoje i druge promene nakoži novorođenčeta.

Milije

Milije su male bele taškice koje se najčešće javljaju na nosu, bradi ili obrazu. Ove sitne beličaste promene na licu novorođenčeta podsećaju na zrnca griza, a nastaju zbog začepljenja izvodnih kanala lojnih žlezda. Milije se razlikuju od akni po boji i veličini, bele su i stnije od akni. Bezopasne su i najčešće spontano prolaze – nestaju tokom prvih mesec dana života. Milije ne zahtevaju posebno lečenje. Mazanje ili trljanje kože može dovesti do iritacije kože i nepotreih komplikacija. Važno je održavati kožu čistom i sprovoditi negu kože kao u slučaju akni.

Ekcem

Ekcem se može javiti tokom prvih meseci života bebe. Ispoljava se suvom, rapavom, a ne masnom kožom, najčešće se javlja prvo na obrazima, ponekada sa izraženim crvenilom. Češće se javlja ako u porodici postoji sklonost ka alergijama. Blaži oblik ekcema može podsećati na novorođenačke akne. Ekcem se može proširiti i/ili javiti i na drugim delovima tela bebe, najčešće u predelu nabora laktova i kolena, na gluteusima. Obično nije ozbiljna bolest, a koža se može negovati korišćenjem blagog losiona nakon kupanja. Ako se promene šire po telu ili nastane crvenilo, otok, sekret, potrebno je javiti se lekaru kako bi se koža adekvatno negovala i sprovelo lečenje, sprečile komplikacije, utvdila alergija, ako je potrebno.

“Rodin ujed”

Javlja se kao bezazlena promena na koži lica novorođenčeta, najčešće u predelu kapaka, korena ili vrha nosa, na čelu, iznad gornje usne ili na potiljku, u vidu tamnocrvenih mrlja različitih oblika u nivou kože. Predstavlja vidljiva područja kapilara, jer je bebina koža tanka pa se “providi”. Sazrevanjem kože ove mrlje spontano nestataju. Ako ste u nedoumici o čemu se radi, konsultujte pedijatra, kako biste izbegli nepotrebnu brigu. Promene su bezopasne, sponatno nestaju i nikakva poseba nega kože u predelu “rodinog ujeda” nije potrebna.

[yuzo_related]

PREPORUČUJEMO

Kada i kako promeniti pelenu

Kada i kako promeniti pelenu

Kako znati kada promeniti pelenu? Kako se menja pelena? Ima li razlike između prepovijanja dečaka i devojčice?

Kupanje bebe

Kupanje bebe

Koliko često se kupa beba? Kako se kupa beba dok nije otpao pupak? U koje doba dana se kupa beba?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com