Izostanak menstruacije

Prvi ginekolški pregled

Tvoj prvi pregled kod ginekologa verovatno neće biti prvi ginekološki pregled, jer je kod prvog susreta sa ginekologom važno da se upoznate, da steknete poverenje u lekara ili lekarku, da objasni kako izgleda pregled, upozna te sa tokom pregleda…reci joj sve što misliš da treba da zna – od tegoba, ranijih oboljenja, da li su mama i tata zdravi…sve to može da ima značaja.

Kada treba da planiraš ginekološki pegled?

Svaka devojka bi i pre stupanja u polne odnose trebala da poseti ginekologa – dobro je da dobiješ informacije o eventualnim situacijama koje mogu nastupiti u toku prvog odnosa i kako da se zaštitiš od seksualno prenosivih bolesti i od neželjene trudnoće (link kontracepcija tinejdžeri), ali i da se utvrdi kakvo je tvoje trenutno stanje. Planiraj da jednom godišnje radiš pregled I briseve, sem ako imaš neki problem sa pojačanim sekretom ili svrabom, onda dođi odmah da se uzmu brisevi.

Kako da se pripremiš za ginekološki pregled?

Pripremi se da se opustiš – što si opuštenija biće manje neprijatno. Svaki ginekološki pregled može da izazove strah, a onda dođe do grčenja mišića male karlice i vagine i pregled bude bolan. Obavezno pre pregleda isprazni bešiku, a ako možeš i debelo crevo, nakon čega operi spoljne genitalije. Kada legneš na ginekološki sto, duboko udahni, polako izdahni i opusti se…

Kako izgleda ginekološki pregled?

Ima dva dela – pregled pomoću spekuluma (to je metalni ili plastični instrument koji se stavlja u vaginu), koji se polako postavlja u vaginu i omogućava da se vide zidovi vagine i grlić. Taj deo je najneprijatniji deo pregleda i zato je važno da se opustiš. Tada se uzimaju vaginalni bris i Papanikolau bris – ne brini, uzimanje briseva ne boli, vrlo često se i ne oseti.

Nakon ovog dela pregleda, uradi se pregled rukom – dva prsta se polako i blago postavljaju u vaginu, a drugom rukom se, preko stomaka, pregleda materica. Pregled traje 3-5 minuta i, ako si opuštena i pripremljena, nije ni bolan ni neprijatan.

Kako izgleda ginekološki pregled?

Za ginekološki pregled uglavnom se koristi ultrazvučna vaginalna sonda. I za ovaj pregled treba da imaš praznu bešiku. U vaginu se polako stavlja sonda zaštićena kondomom, što ne boli, nekad se čak i ne oseti. U zavisnosti od nalaza, pregled može da traje između 5 i 10 minuta.
Ako nisi imali odnose, ili nešto ne može da se vidi vaginalnom sondom, ultrazvučni pregled može se uraditi i preko trbušnog zida, ali je za to potrebno da napuniš mokraćnu bešiku, pa oko sat pre pregleda treba popiti između 1 i 1,5 litre tečnosti.

Bolni ciklusi

Bolni ciklusi

Kako izgledaju i kada nastaju bolni ciklusi? Zašto nastaju bolni ciklusi? Kako se leče bolni ciklusi?

Higijenski tretman lica

Higijenski tretman lica

Šta je higijenski tretman lica? Kako se radi? Šta ako higijenski tretman nije dovoljan?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com