Početna » Psihološki kutak » Psihološke posledice gojaznosti

Psihološke posledice gojaznosti

Iz ugla psihologa, a u vezi sa gojaznošću, moramo posmatrati dve strane: uzroke i posledice gojaznosti.

O psihološkim uzrocima gojaznosti postoji veliki broj tekstova. Hrana može da služi kao zamena ili izlaz iz određenog emocionalnog stanja. Takođe, naša fizička i mentalna aktivnost direktno su povezane. Povećan unos hrane i smanjena aktivnost, jasno je, dovode do gojaznosti. Iako je ovaj odnos veoma jasan, psihoterapijski rad sa osobama koje hranu koriste kao kompenzaciju za određena emocionalna stanja veoma je ozbiljan, ali moguć proces.

Ono o čemu se ređe govori su psihološke posledice gojaznosti. Oko 300 miliona odraslih ljudi ima ovaj problem. Pored medicinskih i zdravstvenih posledica, on značajno narušava i mentalno zdravlje. Psihološke posledice uključuju nisko samopouzdanje i nisko samopoštovanje, anksioznost, pa sve do ozbiljne depresije i poremećaja ishrane (prejedanja, anoreksije, bulimije).

Gojazne osobe se svakodnevno suočavaju sa porukama da nisu dovoljno dobre, lepe, seksualno privlačne. Mediji plasiraju slike proporcionalnih tela, dobrog tonusa. U susretu sa ovim standardima privlačnosti kod gojazne osobe javlja se emocija stida, neadekvatnosti i odbačenosti. Hroničnost ove situacije dovodi do ozbiljne narušenosti mentalnog zdravlja.

Neuspeli pokušaji gubitka kilograma i uspostavljanja kontrole u ovoj životnoj oblasti dovode do novih problema čiji lek vrlo često opet biva prekomerno uživanje u hrani. Problem se cirkularno produbljuje. Slika o sebi je dvostruko narušena. Osoba ne odobrava sebe “spolja”, a višestruki neuspesi narušavaju sliku o ličnim sposobnostima i karakteristikama.

Pored navedenog, osobe sa problemom gojaznosti osećaju izražen gubitak energije. Gubitak životne energije usporava osobu. Fizička aktivnost je sve ređa. Sporost postaje životni stil. Aktivnosti iz svakodnevnog života postaju preteške, dovode do iscrpljenosti i preranog starenja.

Sve ove psihološke posledice, uz veoma narušeno zdravlje i povećan rizik od ozbiljnih bolesti, govore o važnosti suočavanja sa problemom gojaznosti. Epidemija uveliko traje, a kraj joj se ne nazire…

Ne dozvolite da se to vama desi, potražite stručnu pomoć.

[yuzo_related]
Smanjeni libido

Smanjeni libido

Šta je libido? Šta su uzroci pada libida? Kako rešiti ovaj problem?

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com