Punkcija čvora štitaste žlezde

Šta je čvor štitaste žlezde?

Čvor štitaste žlezde je vrlo česta pojava – javlja se kod 1 od 12-15 mladih žena i kod 1 od 40 mladih ljudi. Više od 95% čvorova štitaste žlezde su benigni, a neki i nisu čvorovi nego ciste, ispunjene tečnošću. Učestalost ove pojave povećava se sa godinama – do 50. godine javiće se kod većine ljudi. Punkcija čvora štitaste žlezde je dijagnostička metoda koja nam omogućava da saznamo o kakvom se čvoru radi i donesemo odluku o daljem lečenju.

Da li funkcija štitaste žlezde može da bude promenjena?

Štitasta žlezda može da ima smanjenu funkciju ili povećanu funkciju, a funkcija može da bude poremećena i kao rezultat hroničnog autoimunog poremećaja, sa ili bez postojanja čvora.

Zašto se radi punkcija čvora štitaste žlezde?

Punkcija čvora štitaste žlezde se radi pod kontrolom ultrazvuka, vrlo tankom iglom za uzimanje uzorka. U većini slučajeva nema potrebe za lokalnom anestezijom. Nekada je potrebno uzeti nekoliko uzoraka iz različitih delova čvora. Dobijeni sadržaj šalje se na patohistološku analizu, pregled pod mikroskopom. Aspiraciona punkcija čvorova u štitastoj žlezdi radi se da bi se dobio ispitao sadržaja čvora.

Kakvi rezultati mogu da se očekuju?

Najčešće, u 80% slučajeva, kada se radi punkcija čvora štitaste žlezde, otkrivaju se benigne promene. Granične promene javljaju se u oko 10% slučajeva, a u ovakvim slučajevima moguće je ili ponavljanje punkcije ili – češće, operativno lečenje. Nalaz koji se ne može rastumačiti – broj ćelija nije dovoljan za pouzdanu dijagnozu, javlja se u oko 5% slučajeva.

Maligne promene ili visoko suspektne lezije nalaze se u oko 5% slučajeva, a svi pacijenti kod kojih se dobije ovaj nalaz upućuju se na operativno lečenje. Većina karcinoma štitaste žlezde danas se vrlo uspešno leči.

Kako se prate čvorovi posle aspiracije?

Čvorovi u štitastoj žlezdi za koje se punkcijom pokažu da su benigni prate se ultrazvučno na 6 do 12 meseci. Operativno lečenje može biti preporučeno i nakon perioda praćenja ukoliko čvor raste ili pokaže određene promene na ultrazvučnom pregledu.

ZAKAŽI PREGLED

Čvor štitaste žlezde

Čvor štitaste žlezde

Šta je čvor štitne žlezde i kako nastaje? Koje vrste postoje? Koji su siptomi? Kako se ispituje čvor?

Hašimoto tiroiditis

Hašimoto tiroiditis

Koji su simptomi tiroiditisa? Kada se i kod koga najčešće javlja? Šta je potrebno da se postavi dijagnoza?

Ultrazvuk abdomena

Ultrazvuk abdomena

Strukturu kojih organa gledamo ultrazvukom abdomena? Koje su indikacije za pregled?

Ultrazvuk dojki

Ultrazvuk dojki

Kada se radi pregled dojki? Koje su indikacije za ultrazvučni pregled?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com