Rak debelog creva

Koji su faktori rizika za pojavu raka debelog creva?

Debelo crevo predstavlja završni deo probavnog trakta. Rak debelog creva se obično javlja u starijoj populaciji, mada se može javiti u bilo kom životnom dobu. Faktori rizika za pojavu raka debelog creva su: polipi u debelom crevu, koji mogu da postoje bez ikakvih simptoma, pozitivna porodična anamneza – pojava raka debelog creva u bližoj porodici, ishrana bogata mastima, a siromašna vlaknima, gojaznost, nedostatak kretanja, zapaljenska oboljenja creva, šećerna bolest, pušenje, upotreba alkohola, ali se može naći i u slučajevima bez faktora rizika.

Rizik od pojave karcinoma debelog creva može se smanjiti zdravom ishranom, sa manje masti, a više vlakana – svežeg voća i povrća, prestati sa pušenjem, smanjiti unos alkohola, vežbati i održavati normalnu telesnu masu.

Koji su simptomi?

Na početku ne mora biti nikakvih simptoma, a kada se jave mogu biti dijareja, zatvor, stalne promene stolice, krv u stolici, bol u trbuhu, nadimanje, grčevi, osećaj da se ne može kompletno isprazniti stolica, umor, malaksalost, slabost, gubitak težine.

Kakva može biti terapija?

Terapija može biti hirurška, zračenje i hemioterapija

Kada se savetuje skrining?

Nakon 50. godine savetuje se skrining, ali se sa skriningom može početi i ranije, ako postoji porodična anamneza u kojoj je bilo obolelih od karcinoma debelog creva. O skriningu je potrebno pričati sa izabranim lekarom, da se vidi pravo vreme kada ga je potrebno započeti.

Hemoroidi

Hemoroidi

Šta su hemoridi? Kako nastaju? Šta su faktori rizika? Kako smanjiti rizik od nastanka?

Ezofagitis

Ezofagitis

Koji su simptomi ezofagitisa? Kako nastaje? Kako se leči? Šta su antacidi?

Zatvor

Zatvor

Koji su faktori rizika za razvoj zatvora? Kako se hraniti da se smanji rizik? Šta je prevencija?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com