Izostanak menstruacije

Ranica na grliću materice

Već nekoliko godina unazad imam ranicu na grliću materice – dijagnoza je Erosio et ectropia cervicis uteri N86. Pokušala sam da je lečim raznim vaginaletama i prirodnim preparatima, ali ona je i dalje prisutna. Na poslednjem ginekološkom pregledu doktorica mi je predložila da uradimo “spaljivanje” ranice. Interesuje me o kakvoj metodi je reč, kako se izvodi i koliko je efikasna i invanzivna? Da li je ovo jedini način da se ranica na grliću ukloni, ili postoje još neke opcije? Šta je razlog njenog nastanka? Da li to “spaljivanje” može da ima neke posledice pošto planiram potomstvo?
Hvala unapred, Manja K. iz Zemuna

Poštovana,

Promene na grliću koje se zajedničkim imenom nazivaju eritoroplakije – crvene promene, u zavisnosti od uzroka nastanka mogu biti različitog porekla i najčešće se javljaju kao posledica infekcija – u slučaju erozija, odnosno porođaja ili neke intervencije, u slučaju ektropije. Mogu se uočiti tokom ginekološkog pregleda, uglavnom nemaju nikakve simptome sem ponekad oskudnog krvarenja nakon odnosa ili pojačanog sekreta. U cilju odgovarajuće dijagnostike, potrebno je uraditi bris vaginalnog sekreta i grlića, Papanikolau bris, kolposkopiju (pregled grlića posebnim mikroskopom, zbog većeg uveličan). Tokom kolposkopije se koristi i specijalna metoda bojenja (Šilerova jodna proba) kojom možemo dodatno dobiti informacije o stanju grlića. Na osnovu rezultata ovih pregleda odlučuje se da li postoji potreba za daljom dijagnostikom – eventualno biopsijom, tokom koje se uzima deo tkiva sa nekoliko mesta na grliću i pregleda ga patolog ili tzv. LLETZ LOOP, kojim se skida tanak sloj cele površine grlića, i koji je istovremeno i dijagnostički i terapijski metod – s jedne strane materijal pregleda patohsitolog a s druge se ukalnja tkivo sa problemom. Ukoliko nisu potrebna dalja ispitivanja i dotadašnja su pokazala da nema patoloških promena niti infekcije, lečenje se sprovodi različitim vrstama vaginaleta. U nekim slučajevim može se uraditi “spaljivanje” površine sa promenom, ali tek nakon što sva ispitivanja pokažu da je stanje dobro, jer se na taj način tkivo ne može više, nakon što se visokom temperaturom “spali”, pregledati pred mikroskopom. Nijedna od navedenih metoda nema uticaja na kasniju mogućnost začeća i porođaja.

ZAKAŽITE PREGLED

Laserski tretman Fotona 4D

Laserski tretman Fotona 4D

Šta je laserski tretman 4D? Koji su efekti? Koji se laseri koriste? Koliko traje oporavak? Pogledajte video…

Laserska nega nogu i stopala

Laserska nega nogu i stopala

Kako se osloboditi gljivica na noktima? Kako bradavice? Šta uklanja proširene kapilare? A žuljeve? Kako do glatkih nogu bez dlaka?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com