Resutura – ponovno šivenje – epiziotomije

Epiziotmija je rez na međici koji se pravi da bi se olakšalo rađanje bebinog prednjačećeg dela. Rana koja nastaje nakon  epizotomije ušiva se po slojevima, nakon čega zarasta nakon nekoliko dana. Ukoliko dodje do rašivanja rane, potrebno je ponovno postavljanje šavova na ranu – resutura, ponovno šivenje epizotomije.

Ponovno postavljanje šavova na ranu epiziotomje može se raditi u lokalnoj anesteziji ili u intravenskoj anesteziji/analgosedaciji. Ukoliko se radi u lokalnoj anesteziji, u predeo rane se da anestezija, nakon čega se pristupa intervenciji. Ukoliko se radi u intravenskoj anesteziji/analgosedaciji, pre uvođenja u intravensku anesteziju/analgosedaciju razgovara se sa anesteziologom, koga treba obavestiti o eventualnom postojanju nekih stanja i bolesti, kao i o eventualnim oboljenjima u porodici, te ukoliko se uzimaju neki lekovi. Nakon nastanka efekta anestezije lekar dezinfikuje ranu te postavi šavove i veže ih.

Moguće komplikacije i rizici u toku i nakon intervencije resuture epiziotomije obuhvataju infekciju, krvarenje, ponovno razilaženje rane, odnosno jače krvarenje tokom i neposredno posle intervencije te odloženo krvarenje, nakon nekoliko dana, kada je potrebno postaviti hirurški šav. Nakon intervencije moguće je oskudno krvarenje i slabiji bolovi. Ukoliko se javi jako krvarenje, temperatura, jaki bolovi ili iscedak neprijatnog mirisa, potrebno je ODMAH se javiti lekaru. Nuspojave i komplikacije intravenske anestezije/analgosedacije mogu biti muka, povraćanje, otežano disanje, reakcija na lek i dr.

ZAKAŽITE PREGLED

Epizotomija

Epizotomija

Šta je epizotomija? Kada se radi? Da li uvek mora da se radi?

CTG

CTG

Šta je CTG? Kada se radi? Kako se radi CTG? Šta se procenjuje CTG-om?

Serklaža

Serklaža

Šta je serklaža? Koje su indikacije za serklažu? Kako se radi? Ima li rizika od intervencije?

3D i 4D ultrazvuk

3D i 4D ultrazvuk

Šta je 3D a šta 4D ultrazvuk? Šta je potrebnod da bi se beba lepo videla? Šta se vidi?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com