Rh faktor

Rh negativne mame

Rh(D) status neke osobe opisuje se kao pozitivan ili negativan – onaj ko ima Rh(D) antigen je pozitivan, ko nema je negativan. Ako Rh negativna majka začne sa Rh pozitivnim muškarcem, beba može biti i Rh pozitivna i Rh negativna, što nema značaja u prvoj trudnoći, ali može biti od značaja u sledećim, nakon što dodje do kontakta izmedju mamine i bebine krvi tokom ili nekih dogadjaja tokom trudnoće. kada se mama “senzibiliše” na Rh pozitvnu bebu. Ako je samo jednom postojala trudnoća sa Rh pozitivnom bebom, antitItela ostaju u organizmu zauvek. Vrlo je važno navesti sve trudnoće, jer antitela mogu nastati i posle pobačaja.

U sledećoj trudnoći, ako je i ta druga beba Rh pozitivna, majčino telo “prepozna” takvu krv i počne odmah da pravi antitela, što može da dovede do uništavanja eritrocita bebe i sledstvenog razvitka malokrvnosti bebe. Zato se majkama koje se Rh negativne a rode bebe koje su Rh pozitivne, u roku od tri dana nakon porodjaja, daje anti D antitela.

Ako je majka Rh pozitivna, a otac bebe Rh negativna, nema komplikacija.

Krvna grupa I Rh faktor se odredjuju na samom početku trudnoće – ako je mama Rh negativna, važno je znati I Rh stanje oca bebe, te kontrolisati Rh antitela tokom trudnoće. Stanje Rh antitela kontrolisaće se nekoliko puta tokom trudnoće, ako ne bude skoka antitela, nema potrebe ni za kakvom posebnom intervencijom.

Injekcija sa dozom Rh antitela dobija se posle svakog porodjaja, odnosno posle svakog radjanja Rh pozitivnog deteta, ali se može dobiti i tokom trudnoće – posle svake invazivne intervencije koja može da dovede do senzibilizacije – biopsije čupica, amniocenteze, korodocenteze, čak i posle obilnijeg krvarenja.

Ako se pojave RhD antitela, a nivo bude nizak, uglavnom ne dolazi ni do kakvih problema. Ali, ako titar raste, moguće je da će se morati pratiti stanje bebe, u smislu postojanja malokrvnosti., te da se, ako se utvrdi problem, uradi tzv intrauterina transfuzija.

ZAKAŽITE PREGLED

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com