Samopregled dojke

VAŽNO JE ZAPAMTITI DA samopregledi, bez adekvatnih godišnjih pregleda, nisu prihvatljiv način dijagnostike karcinoma dojke, što je dokazano u velikoj studiji pre više godina, jer ne smanjuju smrtnost od ovog oboljenja, a često mogu dovesti do nepotrebne panike.

Samopregled je dovoljno raditi jednom mesečno i to nakon menstruacije. Žene van reproduktivnog perioda treba da odaberu neki datum i obavljaju ciklično samopreglede.

Samopregled dojke sastoji se iz nekoliko delova:

Inspekcija – dobro pogledajte dojke u ogledalu – izgled kože i bradavica, pomeranje dojki pri podizanju obe ruke. Kod pregleda desne dojke desna ruka je podignuta iznad glave, a levom, koja je postavljena iznad bradavice, pomeramo donje delove desne dojke u raznim smerovima i pratimo hoće li se na koži videti neka promena, da li ima nešto što povlači ili gura dojku ili kožu. Isto to ponovimo sa levom dojkom.

Palpacija – dojke treba pregledati i sedeći i ležeći, jer se neke promene bolje uočavaju sedeći, a druge ležeći. Osnovno je pravilo da desna ruka uvek palpira levu dojku, a leva ruka desnu. Spojite jagodice tri prsta i palpirajte se dok se tuširate, dojke nasapunjajte ili namažite gelom za kupanje. Kad se pregledate dok stojite, kod pregleda desne dojke desna ruka se prvo postavi bočno uz telo, a nakon toga se podigne iznad glave kako bi se i dojka podigla. Isto ponovite sa sa levom dojkom.

Kod ležećeg pregleda dojka se raširi, postaje tanja, pa se mnoge strukture lakše pipaju, a još se bolje pregleda dojka podizanjem odgovarajuće ruke iznad glave. Zamislite da dojku delite na četvrtine (kvadrante) – tako da prave prolaze kroz bradavicu – razlikujemo gornji unutrašnji, gornji spoljašnji, donji unutrašnji i donji spoljašnji kvadrant. Svaku četvrtinu dojke precizno opipajte, i to u smeru kazaljke na satu i u suprotnom smeru.

Limfni čvorovi – pregled limfnih čvorova mora obuhvatiti pazušnu jamu i udubljenje iznad ključne kosti (supraklavikularnu jamu). Pregled je najbolje raditi prilikom kupanja. Kod pregleda pazušne jame najpre treba podići ruku iznad glave, nasapunati pazušnu jamu i potom je pregledati jagodicama druge ruke. Nakon toga ruku treba spustiti kako bi se opustili mišići prednjeg i zadnjeg dela pazušne jame, potom jagodicama prstiju ući pod mišiće prednjeg ruba, a jagodicom palca pod mišiće zadnjeg ruba pazušne jame. Tražimo nove čvorove, a svaki novi čvor potrebno je pokazati lekaru.

Lekaru treba prijaviti i pojavu eventualnog spontanog iscetka iz dojki, koji se javlja bez prethodnog pritiska, vidi se na vešu, tamnije je boje, slične boji krvi.

ZAKAŽITE PREGLED

kod ginekologa

Rana menopauza

Menopauza je neizbežan i ireverziblian deo procesa opšteg starenja organa reproduktivnog sistema svake žene, posle čega dolazi do gubitka redovnog menstrualnog krvarenja. Većina žena ulazi u period menopauze oko 50. godine života, a neke imaju normalne cikluse čak do...

Smanjeni libido

Šta je smanjen libido? Libido je - u širem smislu – vrsta psihičke energije, a u užem želja – nagon - za zadovoljavanje seksualnog nagona. Ovaj nagon je vrlo individualan, zavisi od pola, vaspitanja, raspoloženja, stanja, medjusobnih odnosa unutar partnerske...

Menopauza i aritmija

Zašto se nekad u menopauzi javlja nepravilan rad srca? Da li je to opasno? Kada treba potražiti savet lekara?

Promene na grliću

Šta mogu biti promene na grlću? Da li su opasne? Šta se radi kad se nadju?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331

Čekamo vas

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com

Partneri:

     

Osiguravajuće kuće: