Početna » Akušerstvo » Serklaža

Serklaža

Serklaža predstavlja intervenciju opšivanja grlića materice tokom trudnoće, u nekim stuacijama u kojima postoji rizik od prevremenog porođaja u tekućoj trudnoći, ili je došlo do kasnog pobačaja ili prevremenog porođaja u prethodnoj trudnoći. Pre postavljanja serklaža, nakon akušerskog i ultrazvučnog pregleda, procenjuju se dobrobiti i rizici, te, ukoliko se odluči da postoji indikacija, pre intervencije se uzimaju određeni brisevi, da se smanji mogućnost infekcije i komplikacija.

Postavljanje šava serklaže vrši se u intravenskoj anesteziji/analgosedaciji. Pre uvođenja u intravensku anesteziju/analgosedaciju razgovara se sa anesteziologom, koga treba obavestiti o eventualnom postojanju nekih stanja i bolesti, kao i o eventualnim oboljenjima u porodici, te ukoliko se  uzima neka terapija. Nakon uvođenja u intravensku anesteziju/analgosedaciju lekar postavlja spekulum ili ekartere u vaginu, da bi mogao da vidi grlić, te se postavlja šav na grlić, tako što se na nekoliko mesta iglom na kojoj je konac prođe kroz grlić, a na kraju se konac veže. Na taj način se grlić zatvara.

Moguće komplikacije postavljanja šava serklaže su prevremene kontrakcije, prevremeno prsnuće plodovih ovojaka, razvoj infekcije, krvarenje, povreda grlića ili bešike i dr. Nuspojave intravenske anestezije/analgosedacije mogu biti muka, povraćanje, otežano disanje, reakcija na lek i dr.

Nakon intervencije može doći do oskudnog krvarenja i bolova, prolaznih kontrakcija i retko, bolnijeg mokrenja. Ukoliko dođe do jačeg krvarenja ili kontrakcija, potrebno je ODMAH se javiti lekaru. Sa lekarom je potrebno dogovoriti se o kontroli nakon postavljanja serklaže.

ZAKAŽITE PREGLED

Epizotomija

Epizotomija

Šta je epizotomija? Kada se radi? Da li uvek mora da se radi?

CTG

CTG

Šta je CTG? Kada se radi? Kako se radi CTG? Šta se procenjuje CTG-om?

3D i 4D ultrazvuk

3D i 4D ultrazvuk

Šta je 3D a šta 4D ultrazvuk? Šta je potrebnod da bi se beba lepo videla? Šta se vidi?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com