#ŠkolaZdravlja sa dr Brigitom Lepeš Bingold

Imate pitanja i nedoumice iz domena ginekologije – probleme koje nemate kome da poverite? Tu je za vas dr Brigita Lepeš Bingold, lekar specijalista ginekologije i akušerstva sa velikim iskustvom da odgovara na sva vaša pitanja, posavetuje, reši probleme…

Pišite u Inbox (Facebook.com/poliklinikanovakovnovisad) i očekujte odgovor!

Pročitajte neka pitanja i odgovore:

 

Poštovana dr Bingold,
imam problem koji mi se stalno vraća – gljivice koje pokušavam da izlečim poslednjih dve godine. Probala sam raznim vrstama vaginaleta, ali nisam uspela. Partner nema tegoba, a ja stalno imam beličasti iscedak, praćen svrabom. Moj ginekolog kaže da su iscrpene sve mogućnosti. Imate li neki savet?
Ana

Draga Ana, ako tegobe ostaju i posle  ciljane terapije vaginaletama, moguće je pokušati terapiju oralnim putem, ili kremama koje se stavljaju vaginalno. Ne valja ni suviše često koristiti vaginaleta  koje  sadrže preparate protiv gljivica (antimikotici, jer  vremenom gljivice mogu razviti rezistentnost na lek i terapija postaje nedelotvorna. Gljivicama takodje  pogoduje i određeni način  ishrane,bogat  ugljenim hidratima, često korišćenje antibiotika, upotreba dnevnih uložaka, vaginalna ispiranja…proverite i stoicu na postojanje gljivica, moguće je da i tu postoji problem.

 

Draga dr Bingold, imam ranicu na grliću, koju sam lečila u nekoliko navrata, ali se stalno vraća. Ne razumem zašto se vraća i šta još treba da uradim da buh se jednom već rešila ranice. Lično nemam problema, ali se svaki put vidi na pregledu. Da li ima leka?
Silvija

Draga Silvija,

Promena koja se u svakodnevnom govoru naziva “ranica na grliću” najčešće se vidi tokom ginekološkog pregleda. Na grliću vidja  crvenilo koje  predstavlja pomeranje epitela koji se nalazi unutar grlića na spolni deo grlića, njegovu površinu.  Vidja se često,  i u ogromnoj  večini  slučajeva  ne predstavlja zdravstveni problem – leči se vaginaletama, ili prema uzročniku, nakon uzimanja brisa, ili vaginaletama širokog spektra dejstva, a moguća je i terapija vaginaletama koja pospešuju zaceljivanje. Potrebna je redovna kontrola Papanikolau birisa i pregled grlića pod mikroskopom, kolposkopija. Ukoliko su nalazi uredni, i nema tegoba poput krvarenja posle odnosa ili iscetka promenjenog mirisa, dovoljne  su kontrole jednom  godišnje, a ukoliko je potrebno, moguće je uraditi i uklanjanje tankog sloja površine grlića gde se promena nalazi, tzv. LLETZ LOOP metodom.

 

Draga dr Lepeš Bingold, u baku sam tri godine i imamo redovne odnose. Pre toga sam bila u vezi sa istim partnerom dve godine i nismo koristili kontracepciju, a nikada nisam ostala u drugom stanju. Na kontrolama kod ginekologa sve je uvek bilo u redu. Sada imam 31 godinu i počinjem da se brinem, pa sam htela da vas molim za neki savet i preporuku. Puno hvala unapred!
Zabrinuta

Poštovana, u okviru ispitivanja nemogućnosti začeća, rade se ultrazvučni i ginekološki pregled, kao i laboratorijske pretrage. Na ultrazvučnom pregledu vidi se oblik  veličina  i izgled materice i  jajnika, a može se pratiti i fuckija jajnika, praćenjem rasta folikula – folikulometrija. Od laboratorijskih pretraga rade se polni hormoni, hormoni štitne žlezde i stanje metabolizma ugljenih hidrata, posebno ako je na ultrazvučnom pregledu postavljena sumnja na policistične jajnike. Neophodno je da partner uradi kontrolu spermograma, a prolaznost jajnika se proverava ili histeroskopijom ili histerosalpingografijom. Ukoliko su svi nalazi uredni, a i dalje ne dolazi do oplodnje, može se planirati indukcija ovulacije i inseminacija.

Green toning

Green toning

Šta je laserski tretman Green toning? Kakve rezultate očekivati? Kome se preporučuje?

Srčani udar

Srčani udar

Šta je srčani udar? Koji su simptomi? Kako smanjiti rizik?

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com